Επιδόματα Δεκεμβρίου: Ποια πληρώνονται νωρίτερα λόγω των εορτών-Όλες οι ημερομηνίες

Νωρίτερα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να πληρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι επιδομάτων για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, η πληρωμή ορισμένων εξ αυτών θα γίνει νωρίτερα, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους και συγχρόνως να τονωθεί η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Επίδομα παιδιού

Ειδικότερα, με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, η έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων εκτάκτως πριν την Πρωτοχρονιά, την 31η Δεκεμβρίου, αντί για την 30η Ιανουαρίου 2021. Η πληρωμή αφορά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, προκειμένου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 να υποβληθούν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα χορηγείται σε δικαιούχους με παιδιά, τα οποία υπάγονται σε υποχρεωτική φοίτηση, εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένη εγγραφή τους σε σχολείο και δεν έχουν μείνει στην ίδια τάξη λόγω μεγάλου αριθμού απουσιών.

Επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα, δίχως να απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους.

Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, θα δοθεί το επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών για τις χρονιές 2019 και 2020.

Η δαπάνη που έχει εγκριθεί για την διανομή του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ ανέρχεται στα 4.500.000 ευρώ, ενώ το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ή
  • 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000,01 έως 4.700 ευρώ.

Συνεπώς οι δικαιούχοι θα λάβουν στις 31 του μήνα διπλό το εν λόγω επίδομα, του οποίου η πληρωμή εκκρεμεί από πέρυσι.

Οι υπόλοιπες πληρωμές

Στις 31 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ και τα ακόλουθα επιδόματα:

Επίδομα στέγασης: Το ποσό αφορά 70 ευρώ το μήνα για τον δικαιούχο και από 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Διπλό επίδομα θα λάβουν περίπου 500.000 δικαιούχοι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λάβει 400 ευρώ (αντί για 200 ευρώ), ενώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος το ποσό προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ και για τα ανήλικα μέλη κατά 50 ευρώ.

Την ίδια ημερομηνία πληρώνονται προνοιακά επιδόματα ατόμων με Αναπηρία, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα γέννησης, το επίδομα ομογενών, αλλά και η σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων (Ν. 1296/1982) και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων.

Σχετικά Νέα