Επίδομα θέρμανσης: Τα 4 βήματα για την αίτηση – Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Σημειώνεται ότι φέτος εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτούνται φυσικό αέριο, καυσόξυλα και πέλετ (για τις ορεινές περιοχές), ενώ τα ποσά θα κυμαίνονται από 80 έως 650 ευρώ.

Τα ποσά στους δικαιούχους αναμένεται να καταβληθούν τον Ιανουάριο, όταν και θα κλείσει και η πλατφόρμα, ενώ για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος θα πρέπει να έχει αγοράσει καύσιμο τουλάχιστον διπλάσιας αξίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» όσοι καλύψουν το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, οπότε και θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα. Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, που οι λογαριασμοί εκδίδονται σε μηνιαία βάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και 3η φορά τον Απρίλιο – Μάιο, έτσι ώστε να γίνει η τελική εκκαθάριση.

Πώς θα διεκπεραιωθεί η διαδικασία

Προκειμένου να πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  1. Oι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxis.
  2. Eπιλέγουν τον οικισμό τους ανάμεσα σε περίπου 13.000 για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή θερμοκρασιών, οι οποίες αποτελούν το «κλειδί» για τον υπολογισμό του επιδόματος. Στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα επιλέγουν την ένδειξη «άλλος» και το επίδομά τους θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του δήμου τους.
  3. Θα υποβάλουν αίτηση για το επίδομα και θα συνυποβάλουν όλα τα διαθέσιμα τιμολόγια έως τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
  4. H πλατφόρμα θα κλείσει στις 10 Ιανουαρίου και εν συνεχεία το σύστημα θα υπολογίσει αλγοριθμικά το επίδομα του αιτουμένου.

Με το νέο σύστημα τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Μέχρι πρότινος μια παραθαλάσσια περιοχή, για παράδειγμα, στην Κρήτη βρισκόταν στην ίδια ζώνη με την ορεινή περιοχή, αν και οι ανάγκες ήταν τελείως διαφορετικές, και οι δικαιούχοι λάμβαναν τα ίδια ποσά.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

  • Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2019) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Εγγαμοι φορολογούμενοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2019 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1.1.2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2019 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1.1.2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα