Επίδομα 400 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Τέλος Ιανουαρίου θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει έως την Παρασκευή.

Η πλατφόρμα για το επίδομα των 400 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, θα ανοίξει το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου και οι δικαιούχοι θα προέρχονται από επτά κλάδους.

Δικαιούχοι είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί, μηχανικοί και λογιστές.

Για να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα εισοδήματα Απρίλη-Δεκέμβρη 2020. Συγκεκριμένα, κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πληγεί από την πανδημία με βάση τα εισοδήματα του. Ωστόσο το ποσό που θα διατεθεί δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 εκ ευρώ γι αυτό θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.

Το συνολικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας είναι η δεύτερη φορά που οι επιστήμονες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.

Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα