Site icon The Indicator

Επιχείρηση “διαχείρισης εικόνας” του Πούτιν από το Κρεμλίνο, μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner

Το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια διαχείρισης κρίσης στις ημέρες μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner υπό την ηγεσία της Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μαχητές του οποίου πλησίασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα με ελάχιστη αντίσταση, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι στους Moscow Times.

Η ανταρσία της Wagner πυροδότησε την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας της Ρωσίας εδώ και δεκαετίες, φέρνοντας στο προσκήνιο μάλιστα σκηνές πολιτών να επευφημούν τα στρατεύματα του Πριγκόζιν στο Ροστόφ το οποίο είχαν καταλάβει.

Εν μέσω της αναμονής για ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, το Κρεμλίνο προσπαθεί να πείσει τον ρωσικό λαό ότι δεν συνέβη τίποτα σημαντικό και ότι η εξουσία του Ρώσου προέδρου είναι ακλόνητη.

ΤΚατά τις ημέρες μετά την αποτυχημένη ανταρσία, ο Πούτιν απέφυγε την αυστηρή, μακροχρόνια στάση καραντίνας που τηρούσε για να αγκαλιάσει άτομα και να βγάλει φωτογραφίες με το κοινό στους δρόμους του Νταγκεστάν.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι οι στασιαστές δεν είχαν την υποστήριξη του κοινού και ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ενώθηκαν για να σταματήσουν έναν “εμφύλιο πόλεμο”.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης ότι ο Πούτιν έχει την υποστήριξη ολόκληρου του έθνους, τονίζοντας ότι δεν έχει αποδυναμωθεί από την εξέγερση.

Για το Κρεμλίνο, η αποτυχημένη ανταρσία αποκάλυψε αρκετά κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν επείγουσα προσοχή. Από αυτά, το έργο της διάσωσης της εικόνας του Πούτιν ως προσωπικότητας που υποστηρίζεται από το έθνος διατάχθηκε να αντιμετωπιστεί άμεσα, δήλωσε στους Moscow Times πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Τα στρατεύματα του Πριγκόζιν κατέλαβαν εύκολα το Ροστόφ και σχεδόν έφτασαν στη Μόσχα χωρίς αντίσταση. Δημιουργήθηκε η εικόνα ότι κανείς δεν υπερασπίστηκε τον Πούτιν, σε αντίθεση με την εικόνα του αγαπητού ηγέτη από όλο τον λαό”, δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου άρχισαν να προγραμματίζουν μια σειρά εκδηλώσεων για την ενίσχυση της εικόνας του Πούτιν μετά από εντολή “να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση και να βρουν επειγόντως κάτι για να αναδείξουν την αγάπη των Ρώσων πολιτών για τον Πούτιν”, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο.

“Οι συναντήσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κρεμλίνο είχαν σκοπό να δείξουν ότι ο στρατός και οι ειδικές υπηρεσίες είναι στο πλευρό του Πούτιν. Η συνομιλία με ανθρώπους στο δρόμο στο Νταγκεστάν – όλοι τους, φυσικά, δεν ήταν τυχαίοι περαστικοί, όλοι τους συγκεντρώθηκαν κατ’ εντολή αξιωματούχων και αναγκάστηκαν να περιμένουν έξι ή επτά ώρες μέχρι να βρεθεί ο Πούτιν κοντά τους – είχε στόχο να δείξει μια εικόνα της αγάπης του λαού για αυτόν”, πρόσθεσε η πηγή.

Παράλληλα με την επικοινωνιακή προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης μετά την ανταρσία, το καθεστώς Πούτιν πρέπει να αντιμετωπίσει τα αίτια της ανταρσίας για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτιο, και όλα αυτά καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές απέχουν μόλις οκτώ μήνες.

Ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του συμφώνησαν να αποσυρθούν στη γειτονική σύμμαχο Λευκορωσία, όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή στρατοπέδων για τη στέγασή τους, με αντάλλαγμα την ποινική ασυλία.

Αλλά το γεγονός ότι το καθεστώς δεν είδε την εξέγερση του Πριγκόζιν να έρχεται δείχνει ότι δεν είναι επαρκώς μπλεγμένο στον κόσμο των ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντή του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.

“Το γεγονός ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για την ανταρσία καλύτερα και νωρίτερα από τη FSB λέει κάτι για την αποτελεσματικότητα της FSB”, δήλωσε ο Γκαμπούεφ στους Moscow Times.

Το καθεστώς που δημιούργησε ο Πούτιν έχει πολλές αδυναμίες, όπως έδειξε αυτό το περιστατικό, αλλά πάσχει ιδιαίτερα από κακή επικοινωνία στο εσωτερικό του συστήματος καιαντιμετωπίζει προβλήματα με την κατανομή της ευθύνης, δήλωσε ο Όλεγκ Ιγκνάτοφ, ανώτερος αναλυτής στο International Crisis Group.

“Δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για τι. Όλοι πίστευαν ότι πίσω από τον Πριγκόζιν βρισκόταν ο ίδιος ο Πούτιν. Η προεδρική διοίκηση δεν παρενέβη. Η FSB έκανε τα στραβά μάτια επειδή δεν τους αρέσει ο στρατός. Όλοι πίστευαν ότι κάποιος τον έλεγχε, αλλά όχι αυτοί. Αλλά ως αποτέλεσμα, αποδείχτηκε ότι κανείς δεν το έκανε. Και τη στιγμή της κρίσης υπήρχε μια κατάσταση παράλυσης”, δήλωσε ο Ιγκνάτοφ.

Το ίδιο σημείωσε και ένας Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στους Moscow Times υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Το σύστημα απέτυχε εντελώς. Οι μεσαίου και ανώτερου επιπέδου αξιωματούχοι που δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε, απλά έτρεχαν μακριά. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου σχεδόν έλαβαν εντολές να ανατινάξουν γέφυρες. Ο (υπουργός Άμυανς Σεργκέι) Σοϊγκού έφυγε κάπου μακριά”, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι να προσδιοριστεί αν ο Πριγκόζιν έδρασε μόνος του ή είχε συνεργάτες μέσα στις στρατιωτικές και πολιτικές δομές εξουσίας.

Οι φιλοπόλεμοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, καθώς και τα ρωσικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν την Τετάρτη και την Πέμπτη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, πρώην διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και πρόσωπο που θεωρείται ότι ήταν κοντά στον Πριγκόζιν. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη σχολιάσει αυτές τις αναφορές.

Ο Πούτιν πιθανότατα κατανοεί τουλάχιστον εν μέρει την κλίμακα των προβλημάτων στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν γίνει τόσο εμφανή μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν μπορεί να δρομολογήσει έναν σοβαρό ανασχηματισμό, δεδομένου ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, δήλωσε ο Γεβγένι Ρόστσιν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Αλλά παρόλο που αυτό που συνέβη έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στο σύστημα, ο Γκαμπούεφ είπε ότι δίνει επίσης στο σύστημα ένα εμβόλιο κατά των αναταραχών, το οποίο ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την εξουσάι του.

Exit mobile version