Site icon The Indicator

Επιχειρήσεις: Η ψηφιακή εποχή είναι πλέον εδώ

Τόσο στην παγκόσμια αγορά, όσο και στην χώρα μας, η στροφή προς την online εποχή τα τελευταία χρόνια αναμφισβήτητα κερδίζει έδαφος, με πολλές από τις επιχειρήσεις να στρέφονται και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την προώθηση των προϊόντων τους, «υπακούοντας» κατά αυτό τον τρόπο στον σύγχρονο τρόπο ζωής των πολιτών.

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Σίγουρα για πολλούς ανθρώπους με σκληρά ωράρια εργασίας, κινητικά προβλήματα, αλλά και λάτρεις της ψηφιακής πραγματικότητας, η επιλογή των αγορών απλά με ένα κλικ, αποτελούσε ήδη πολύ νωρίτερα την ιδανική λύση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα με την επίθεση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται πως η επιλογή αυτή, αποτελεί την βασικότερη και ίσως την ασφαλέστερη για τους περισσότερους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, το υποχρεωτικό «λουκέτο» στα περισσότερα καταστήματα της χώρας μας και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας φαίνεται πως αλλάζουν απότομα την καθημερινότητα και τις συνήθειες των καταναλωτών, με τις επιχειρήσεις να καλούνται πλέον να προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα αυτή κατάσταση. Σε αυτήν ακριβώς την φάση λοιπόν, το διαδίκτυο αποτελεί μια θαυμάσια δίοδο, ώστε το πέρασμα στη νέα αυτή πραγματικότητα, που σε οικονομικό επίπεδο σίγουρα θα φέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις, να γίνει «άλμα» ανώδυνο προς την ψηφιακή εποχή.

Η πρόκληση, λοιπόν για κάθε έμπορο και προμηθευτή την δεδομένη περίοδο είναι να σκεφτεί το δικό του «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» και το σωστό μοντέλο, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, που μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει και ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτό που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα.

Άλλωστε, όπως παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες στις οθόνες μας, πολλές εταιρείες, τράπεζες και καταστήματα διαφόρων ειδών χρησιμοποιούν αυτά τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια ήδη προϋπήρχαν, με την διαφορά ωστόσο πως πλέον προωθούνται με αναπόφευκτα εμφατικό τρόπο, αναδεικνύοντας έτσι τις νέες, αλλά και τις παλιές παροχές τους και το ενισχυμένο προσωπικό εξυπηρέτησης, το οποίο και καλείται να αντιμετωπίσει την νέα αυτή πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις του… όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η κατασκευή e-shop θα σημειώσει μια αύξηση αυτή την περίοδο, αλλά και όταν αυτή τελειώσει δεν θα αφήσει μόνο περισσότερους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά και περισσότερους ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν το internet ως βασική επιλογή για τις αγορές τους και την ψυχαγωγία τους. Ουσιαστικά, θα αναδείξει μια τελείως διαφορετική αγορά από αυτήν που υπήρχε προ της κρίσης του κορωνοϊού.

Η ανησυχία στην ανάλυση του συγκεκριμένου σεναρίου εκφράζεται στο σημείο της συζήτησης για την παρουσία των φυσικών καταστημάτων των επιχειρήσεων, εγείροντας ερωτηματικά για το κομμάτι των εργασιακών συνθηκών και σχέσεων που η ψηφιακή εποχή πιθανόν να δημιουργήσει. Σίγουρα, η πρόκληση είναι μεγάλη και απαιτεί και από την ίδια την πολιτεία την ουσιαστική συμβολή της για την εκπαίδευση τόσο των εργαζόμενων, όσο και των καταναλωτών σε μια νέα πραγματικότητα.

Άλλωστε σε μια χώρα όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο άρχισε να αναπτύσσεται μεταγενέστερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, η πρόκληση για την γεφύρωση του διαδικτυακού αυτού χάσματος σίγουρα είναι μεγάλη, ωστόσο τα παραδείγματα άλλων χωρών ίσως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως η δημιουργία τεχνολογικής κουλτούρας δεν μπορεί να πάρει περαιτέρω παράταση και η ανάγκη ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεμιναρίων προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία. Άλλωστε, με την κρίση που βιώνουμε, καταλαβαίνουμε πως η ψηφιακή εποχή είναι σε πλήρη λειτουργία και πως τελικώς… ήρθε για να μείνει!

Exit mobile version