

Η ΙΒΜ και η Samsung ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου κατασκευής επεξεργαστών οι δυνατότητες των οποίων θα είναι τέτοιες ώστε περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων ή συσκευών που θα τοποθετούνται κατά 85%. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν τέτοιου είδους τσιπάκια τοποθετηθούν σε κινητά τηλέφωνα αυτά θα μπορούν (θεωρητικά) να λειτουργούν για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας χωρίς να χρειάζονται φόρτιση.
Στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών είτε πρόκειται για CPU είτε SoC τα τρανζίστορ είναι τοποθετημένα οριζοντίως στην επιφάνεια του πυριτίου με το ηλεκτρικό ρεύμα να «ρέει» από πλευρά-σε-πλευρά. Οι δύο κολοσσοί της βιομηχανίας των υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων ανέπτυξαν μια νέα αρχιτεκτονική που ονομάστηκε VTFET (vertical field effect transistors). Όπως λέει και το όνομα της η μέθοδος αυτή τοποθετεί τα τρανζίστορ σε κάθετη διάταξη με το ηλεκτρικό ρεύμα να κινείται κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες ο σχεδιασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ρεύματος μεγαλύτερης έντασης κάτι που συνεπάγεται μικρότερες ενεργειακές απώλειες. Όπως είναι ευνόητο οι εφαρμογές των νέων τσιπ VTFET είναι πολλές και ξεκινούν από την μεγάλη αυτονομία σε ηλεκτρονικές συσκευές ως και δραστηριότητες που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας όπως η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων γεγονός που εκτός των άλλων έχει και ευεργετικές συνέπειες στο περιβάλλον.
Σχετικά Νέα
21 Απριλίου 1967: 58 χρόνια από την «Μαύρη» ημέρα της Χούντας των συνταγματαρχών – Ο ρόλος των γυναικών
Το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλλε την επταετή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε τα.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρώμα που κανείς δεν έχει ξαναδεί – Πώς μοιάζει
Μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής στη Γη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.