Επέστρεψε η γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες σε θέματα διατροφικών σκανδάλων, αλλά… «τα μάτια μας δεκατέσσερα»

Μία από τις ελάχιστες νόσους που μπορεί να μεταλλαχθούν και να προσβάλλουν και τον άνθρωπο – η γρίπη των πτηνών (όπως ισχύει και με τη γρίπη των χοίρων) – έχει επανεμφανιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες. Όπως δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ουγγαρίας NEBIH διέταξε την περασμένη Παρασκευή τη σφαγή 101.000 κοτόπουλων μετά τον εντοπισμό μιας εστίας γρίπης των πτηνών, κάτι που ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της!

Η σφαγή των πουλερικών διατάχθηκε σε ένα μόνο αγρόκτημα παραγωγής αβγών στην κεντρική Ουγγαρία, με μια ζώνη προστασίας σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων να έχει οριοθετηθεί γύρω από την προσβληθείσα εκμετάλλευση και οι διεθνείς εταίροι ενημερώθηκαν για τη σχετική απόφαση, όπως διευκρίνισε η NEBIH.

Μια σειρά εστιών γρίπης των πτηνών έχει αναφερθεί σε αγροκτήματα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία και αλλού στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με άγρια πτηνά να θεωρούνται ύποπτα για εξάπλωση της νόσου.

Σχολιάζοντας τη νέα εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, ο γνωστός κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Κώστας Ψαρουδάκης είπε στη “Νέα Κρήτη”: «Ξέρω ότι η γρίπη των πτηνών κατ’ επανάληψη απασχολεί υπό τη μορφή κυμάτων πολλές χώρες και μάλιστα προσπαθούν να την ανακόψουν, γιατί η γρίπη των πτηνών είναι ένας ιός ύποπτος και για να επιτεθεί και στον άνθρωπο, όπως είναι και των χοίρων. Ενώ η γρίπη των υπόλοιπων ζώων, όπως είναι τα βοοειδή, δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η γρίπη των χοίρων και η γρίπη των πτηνών είναι ιοί που τους προσέχει πάρα πολύ η διεθνής κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Γιατί μπορούν με εύκολες μεταλλάξεις τους να προσβάλλουν και τον άνθρωπο»…

Στο σημείο αυτό, το μήνυμα που ο ίδιος θέλει να στείλει προς τους πτηνοτρόφους μας είναι: «Δεν χρειάζεται πανικός. Καταρχήν, οτιδήποτε και να συμβαίνει σε ζώα, όπως χοίρους και πτηνά, σε αναπνευστικά νοσήματα, πρέπει να ενημερώνεται ο κτηνίατρος που παρακολουθεί τη μονάδα. Όλες οι εκτροφές οι συστηματικές, όπως πτηνοτροφεία και χοιροτροφικές, έχουν κτηνιάτρους που συμβουλεύονται. Δεν είναι όπως στα αιγοπρόβατα που είναι εκτατικές εκτροφές. Οι εντατικές εκτροφές αυτές δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν δεν έχουν έναν κτηνίατρο που τους δίνει φάρμακα και τον συμβουλεύονται. Άρα, σε περιπτώσεις πάντα που έχουμε τέτοια αναπνευστικά κυρίως νοσήματα (και όχι μόνο, γιατί έχουμε και τη σαλμονέλα στα κοτόπουλα που περνάει στον άνθρωπο), πρέπει ο ιδιοκτήτης να συνεννοείται με τον κτηνίατρο που “κουράρει” τη μονάδα και μαζί να δίνουν τη λύση. Ο κτηνίατρος θα έρθει. Αν χρειαστεί ανάλυση, θα στείλει δείγμα στα εργαστήρια και πολύ σύντομα θα απομονώσει το αίτιο. Αυτό γίνεται και πρέπει να γίνεται σε όλες τις συστηματικές εκτροφές»…

Οδηγίες του ΕΦΕΤ

Στις οδηγίες του για τη γρίπη των πτηνών, ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική νόσος που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης.

Η γρίπη των πτηνών προσβάλλει όλα τα πτηνά, αλλά κυρίως τα εκτρεφόμενα είδη (κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες), όπου η νόσος μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Ως φυσική δεξαμενή του ιού θεωρούνται τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά, που μεταφέρουν τον ιό κατά τις μεταναστεύσεις τους. Από τους 15 ορότυπους που συνήθως προσβάλλουν τα πτηνά, οι υπότυποι Η5 και Η7 προκαλούν την υψηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου, που χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι υπεύθυνη για τις μέχρι σήμερα επιδημίες.

Σχέση με τη δημόσια υγεία

Οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται από τη γρίπη των πτηνών. Σποραδικά κρούσματα εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στενή επαφή με νοσούντα πουλερικά (εκτροφείς, σφαγείς κ.λπ.),ενώ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει τεκμηριωθεί. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια σε χώρες που έχουν εμφανιστεί επιδημίες γρίπης των πτηνών, αλλά προληπτικά συστήνεται η λήψη μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ζωντανά πουλερικά σε υπαίθριες αγορές, πτηνοτροφεία ή αγροκτήματα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή κάποιο αλκοολούχο αντισηπτικό αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης.

Σχέση με την τροφική αλυσίδα

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο από το κρέας μολυσμένων πουλερικών και των προϊόντων τους δεν έχει τεκμηριωθεί. Ο ιός θανατώνεται με κατάλληλο ψήσιμο σε θερμοκρασία 70ο C στο εσωτερικό του τροφίμου, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα.

Οι καταναλωτές πάντως θα πρέπει γενικά να τηρούν τις καλές πρακτικές υγιεινής στη διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων και συγκεκριμένα: Να ψήνουν καλά τα κρέας των πουλερικών και των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων και των αβγών και των αβγοπροϊόντων (σε θερμοκρασία > 70°C).

Να πλένονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό όλες οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διαχείριση του ωμού κρέατος των πουλερικών.

ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Πολύ πιο συνετοί και πολύ πιο καλοί οι Έλληνες παραγωγοί

Τέλος, ο κ. Κώστας Ψαρουδάκης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά βλέπουμε πως ένα σοβαρό διατροφικό σκάνδαλο εξελίσσεται πάλι σε άλλη χώρα και δεν έχει σχέση με τη χώρα μας, τονίζει κατηγορηματικά: «Οι άλλοι Ευρωπαίοι μάς λοιδορούν κι έχουν μεγάλο σφάλμα. Οι Έλληνες παραγωγοί, εάν γνωρίζουν την ορθή χρήση ενός φαρμάκου, δε θα κάνουν λάθη σοβαρά. Ο Έλληνας παραγωγός και λάθη που έκανε στο παρελθόν σε κάποια θέματα, όπως ότι έβαλε κάποιες ουσίες για να καταπολεμήσει τον κηρόσκορο στις κηρύθρες των μελισσών, αυτό δεν το έκανε επειδή ήθελε να κάνει ζημιά ή επειδή ήθελε να γλιτώσει κάποια έξοδα. Απλώς αυτή ήταν τότε η επιστημονική σύσταση. Οι Έλληνες παραγωγοί είναι πολύ πιο συνετοί και πολύ πιο καλοί από άλλους Ευρωπαίους, οι οποίοι μπορεί να έχουν τη γνώση, αλλά κοιτάζουν αυτά που τους συμφέρουν.

Υπάρχουν παραγωγοί στην Κρήτη και στην Ελλάδα που δεν ξέρουν τη χρήση των φαρμάκων και κάνουν τα δικά τους. Εάν όμως τους το πεις, οι περισσότεροι θα συμμορφωθούν. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα στην Ευρώπη από πού ξεκίνησαν… Η νόσος των τρελών αγελάδων δε συνέβη στην Ελλάδα. Οι διοξίνες των χοίρων. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που προσπαθούν οι Έλληνες να τα αποφύγουν. Και ακούς τους παραγωγούς και ρωτούν όταν πρόκειται να αγοράσουν ζωοτροφές “μήπως είναι μεταλλαγμένα αυτά;”. Έχουμε βέβαια άλλα ελαττώματα εμείς σαν παραγωγοί, αλλά θεωρώ ότι είμαστε πιο τακτικοί και πιο μεθοδικοί σε αυτές τις καταστάσεις»…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα