Επέστρεψαν σε άνοδο οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,77% στις 377 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,26% στις 7.196 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,64% στις 11.419 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,89% στις 5.307 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στις 9.183 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,38% στις 21.139 μονάδες.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα τον Απρίλιο, μετά τη θετική έναρξη του 2019, σύμφωνα με τον οργανισμό ερευνών GfK.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης που αφορά τον επόμενο μήνα δείχνει ότι θα διαμορφωθεί στις 10,4 μονάδες, μετά την καθοδική αναθεώρηση των 10,7 μονάδων τον Μάρτιο. Η πρώτη ανάγνωση για τον τρέχοντα μήνα ήταν 10,8 μονάδες.

Επιπλέον, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κατάφερε να διατηρήσει η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, οι οποίες επιβάρυναν τις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία (ΙNSEE), η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, που είχε επίσης αναπτυχθεί με ίδιο ρυθμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% την τελευταία χρονιά, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 1,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,7% στα 59,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.321 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1295 από 1,1315 την προηγούμενη μέρα.

Σχετικά Νέα