Επενδύσεις: Αυτά είναι τα 5 νέα malls που αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη της Αθήνας

Σε νέα εποχή περνούν τα malls στη χώρα σχεδόν μια δεκαπενταετία μετά την εμφάνιση του πρώτου (The Mall Athens στη Νερατζιώτισσα το 2005), το οποίο, μάλιστα, αποτέλεσε την αρχή της γνωριμίας των Ελλήνων καταναλωτών με τις συστεγασμένες υπεραγορές, ακολουθώντας τις δυτικές τάσεις. Με πέντε νέα εμπορικά κέντρα να βρίσκονται στα σκαριά και δύο εκ των υφισταμένων να επεκτείνονται, ο εμπορικός χάρτης αλλάζει σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας που φέρνει νέα επενδυτική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του τζίρου (+8%) σε μεγάλα εμπορικά κέντρα – πολυκαταστήματα, δημιουργεί εκείνο το κατάλληλο μείγμα που είναι ικανό να φέρει τεκτονικές αλλαγές στο οικοδόμημα του ελληνικού λιανεμπορίου.

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα επενδυτικά πρότζεκτ συνολικής επιφάνειας άνω των 300.000 τ.μ.που θα έρθουν να προστεθούν στα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, συνολικής επιφάνειας 860.000 τ.μ.

«Στολίδι» στο Ελληνικό

Ναυαρχίδα των malls αναμένεται να καταστεί το mega εμπορικό κέντρο που εντάσσεται στο πρότζεκτ για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Τα πλάνα για το έργο που περιλαμβάνεται στην α΄ φάση της επένδυσης προβλέπουν την ανάπτυξη ενός επιβλητικού εμπορικού κέντρου που, όχι μόνο θα κυριαρχεί στην ελληνική Ριβιέρα, αλλά θα ξεπερνά και όλα τα malls της χώρας.

Την επένδυση, ως γνωστόν, «τρέχει» η Lamda Development του Oμίλου Λάτση, που ηγείται της κοινοπραξίας. Αλλωστε, η Lamda είναι αυτή που πρώτη κατασκεύασε το The Mall Athens στο Mαρούσι, δείχνοντας τον δρόμο σε άλλους επιχειρηματίες, ενώ αργότερα εδραίωσε την πρωτοκαθεδρία της με το Golden Hall επί της Λεωφόρου Kηφισίας και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Στο εννεάμηνο του 2018 και τα 3 malls της Lamda Development εκτόξευσαν κερδοφορία και τζίρους. Η αύξηση κερδών του The Mall Athens ήταν της τάξης του 4,1%, το Golden Hall είχε αντίστοιχη αύξηση-ρεκόρ κατά 7,6%, ενώ τα καταστήματα του Mediterranean Cosmos είχαν αύξηση τζίρου 2,3%.

Ο όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει την επέκταση του Golden Hall, προσθέτοντας 11.500 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας για καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και νέες θέσεις πάρκινγκ. Στα πλάνα της επένδυσης των 25 εκατ. ευρώ είναι και η λειτουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων σε έκταση 3.250 τ.μ.

Από τη Βουλιαγμένης στη Λυκόβρυση

Μετά την επιτυχία του Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, με διαδικασίες fast track θα υλοποιηθεί η δεύτερη επένδυση του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα στοχεύει στα βόρεια προάστια, συγκεκριμένα εθνική οδό Aθηνών – Λαμίας στον κόμβο της Λυκόβρυσης.

Η επένδυση των 93,4 εκατ. για το νέο mall του Κηφισού πήρε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και προβλέπει την ανέγερση ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου 40.000 τ.μ., σχεδόν διπλάσιου από το Athens Metro Mall.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα έχει επίσης σημαντική παρουσία στον τομέα της λιανικής μέσω της αλυσίδας «Διάφανο» αλλά και άλλων συνεργασιών franchise.

Το σχέδιο για την Κάντζα

Ζήτημα χρόνου θεωρείται η έναρξη κατασκευής του Cambas Project από τη διοίκηση της Reds στα πρώην κτήματα Καμπά στην Κάντζα.

Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 220 εκατ. ευρώ και στο πλάνο περιλαμβάνονται καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, χώροι αναψυχής, χώροι πολιτιστικών χρήσεων, μουσείο οινοποιίας, κινηματογραφικές αίθουσες, ξενοδοχειακή μονάδα και σύγχρονοι γραφειακοί χώροι.

Ατού της επένδυσης είναι η κοντινή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο με πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες αλλά και η σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, στόχος της Reds είναι το νέο κέντρο να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό και τουριστικό προορισμό της χώρας με επισκεψιμότητα 12 εκατομμυρίων καταναλωτών ετησίως.

Επίσης, από τη διοίκηση της Reds αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες η επέκταση του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα.

Πρόκειται για έργο συνολικού ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επεκτείνει κατά 15.500 τ.μ. τη μισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού πάρκου.

Διπλό «χτύπημα» από ΓΑΙΑΟΣΕ

Επενδύσεις για δύο νέα εμπορικά κέντρα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη δρομολογεί η ΓAIΑOΣE, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.

Το έργο της κατασκευής mall στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά αφορά στην ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τ.μ. πίσω από τον προαστιακό με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης, πολυχώρος αναψυχής και κεντρική αγορά τροφίμων, ενώ υπάρχει και η προοπτική ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου.

Εν αναμονή της προκήρυξης διαγωνισμού για το έργο έχουν δείξει ενδιαφέρον ήδη δύο funds. Το αντίστοιχο πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη έπεται χρονικά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη

Εντός Αττικής στον χορό των malls μπήκε από το 2008 το Athens Heart Mall επί της οδού Πειραιώς τηςPasal Development και του Σωτήρη Θεοδωρίδη, ενώ νεότερο είναι το Rivers West του Ομίλου Viohalco στη Λεωφόρο Kηφισού, το οποίο συμπληρώνει οκτώ χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης ξεχωρίζει το mall (outlet) One Salonica του επιχειρηματία Σάμι Φάις.

neaselida.gr

Σχετικά Νέα