Επεκτείνονται τα lockdown σε δεκάδες πόλεις της Κίνας

Τα τοπικά lockdown πολλαπλασιάζονται σε όλη την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αγώνας της Σαγκάης για τον περιορισμό του ιού μπορεί να είναι το προοίμιο μιας ευρύτερης μάχης που απειλεί να παραλύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περισσότερες από 29.000 νέες μολύνσεις την Πέμπτη, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στην πόλη Γουχάν πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Τα αυστηρά μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στο βορειοανατολικό άκρο της Κίνας, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι κηρύσσουν τη ”νίκη” μετά από εκτεταμένο lockdown. Ωστόσο, τοπικά lockdown επιβάλλονται, επεκτείνονται ή παρατείνονται και σε άλλα σημεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας βιομηχανικής πόλης Ταϊγιουάν και των νότιων μεγαλουπόλεων Γκουανγκζού και Σενζέν.

Σαράντα πέντε κινεζικές πόλεις με συνολικά 373 εκατομμύρια κατοίκους είχαν εφαρμόσει είτε πλήρες είτε μερικό lockdown από τη Δευτέρα, μια απότομη αύξηση από τις 23 πόλεις και 193 εκατομμύρια κατοίκους μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα της Nomura. Οι 45 πόλεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κίνας και περίπου το 40% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Πέρα από τη Σαγκάη, οι πόλεις που υπόκεινται είτε σε πλήρη είτε σε αρκετά αυστηρό αποκλεισμό αντιπροσωπεύουν συνολικά περισσότερο από το 12% του κινεζικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gavekal Dragonomics που επικεντρώνεται στην Κίνα.

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας έχουν συμβάλει στην πτώση των πωλήσεων ακινήτων και στην απότομη μείωση του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών, ενώ απειλούν να επηρεάσουν την εαρινή σπορά σε βασικές καλλιέργειες.

Με πάνω από το 95% των νέων κρουσμάτων Covid-19 της Κίνας την Πέμπτη, η Σαγκάη εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο των lockdown που βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα.

Ορισμένοι κάτοικοι στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας έχουν επιτραπεί να βγουν έξω από τις πολυκατοικίες τους τις τελευταίες ημέρες, αλλά όσοι ζουν σε γειτονιές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου παραμένουν στο σπίτι τους. Οι μετακινήσεις προς, από και γύρω από την πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν αυστηρά ελεγχόμενες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα