Επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία-Οι θέσεις της Ελλάδας

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Oι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι των συζητήσεων ξεκινώντας από εκεί όπου το είχαν αφήσει το 2016 όταν  η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις», διαμηνύει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι το μόνο θέμα που συζητά είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Να σημειωθεί εδώ πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για να φανεί το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει ένας πιο επίσημος διάλογος.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.

Επίσης, κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια, με μικρό καλάθι και χωρίς να τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για την έκβαση των συζητήσεων.  Ωστόσο, κάθεται στο τραπέζι έχοντας διευκρινίσει πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία από την άλλη επιχειρεί να διευρύνει ην ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα, όπως η την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία .

Σημειώνεται πως ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοσέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ).

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να  συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον υψηλό εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Αύριο θα συναντηθεί διαδοχικά με τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών Σοφί Βιλμές και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Διαβάστε επίσης: Διερευνητικές επαφές: Ο ρόλος Γερμανίας-ΕΕ και οι τουρκικές επιδιώξεις

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα