Επ’ αόριστον κράτηση παιδιών μεταναστών προβλέπει διάταγμα του Τραμπ

Νέους κανόνες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την επ’ αόριστον κράτηση οικογενειών μεταναστών και για όσο χρόνο εξετάζονται τα αιτήματα παροχής ασύλου, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το νέο αυτό διάταγμα θα αντικαταστήσει τον νόμο του 1997 (γνωστό και ως Συμβιβαστική Συμφωνία Φλόρες) που προέβλεπε συγκεκριμένο όριο κράτησης παιδιών και οικογενειών μεταναστών έως 20 ημέρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει τη Συμφωνία Φλόρες ως υπαίτια για τη ραγδαία αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, διότι περιόριζε το διάστημα κράτησης παιδιών προσφύγων στις 20 ημέρες και με τον τρόπο αυτό το διάστημα κράτησης και των οικογένειών τους.

Όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, εξαιτίας αυτού του νόμου, οι μετανάστες φέρνουν μαζί τα παιδιά τους ώστε να γλιτώνουν την κράτηση για όσο διάστημα εξετάζονται τα αιτήματα για άσυλο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και δύο χρόνια.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, όσο εξετάζονται οι υποθέσεις τους, οι οικογένειες θα πρέπει να παραμένουν στα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τον προσωρινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Κέβιν ΜακΑλίναν, οι νέοι κανόνες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους μετανάστες, ενώ δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας ότι εξετάσεις DNA έχουν αποδείξει ότι πολλοί μετανάστες φέρνουν στη χώρα παιδιά τα οποία δεν είναι δικά τους, για να εκμεταλλευθούν την προϋπάρχουσα ευνοϊκή νομοθεσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούνται παιδιά σαν πιόνια», είπε ο Κέβιν ΜακΑλίναν, «ούτε σαν διαβατήριο εισόδου στις ΗΠΑ».

Το διάταγμα θα δημοσιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή και θα τεθεί σε ισχύ εντός 60 ημερών από τη δημοσίευσή του. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να γίνουν προσφυγές στη δικαιοσύνη από οργανώσεις για την προστασία των παιδιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία έχει κατ’ επανάληψη σημειώσει ότι οι χώροι κράτησης δεν είναι κατάλληλοι για τη διαβίωση παιδιών, καθώς προκαλεί πολλαπλά ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Επίσης ζητά να παρέχονται υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στις οικογένειες που βρίσκονται σε αυτά τα κέντρα.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ στο μεταναστευτικό, καθώς την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρνείται την παροχή βίζας και του καθεστώτος του μόνιμου κατοίκου στους φτωχούς μετανάστες, ώστε να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση στο μισό.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Νέα