Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Μεγάλη γιορτή είναι σήμερα 26 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν ο Δημήτρης και η Δήμητρα, καθώς είναι του Αγίου Δημητρίου.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Υποχρεωτική αργία είναι η 26η Οκτωβρίου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η 26η Οκτωβρίου 2020, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωτική αργία καθώς ισχύει η απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης του 2005, η οποία δεν έχει ανακληθεί έως σήμερα.

Αφορά επομένως στους εξής Δήμους: Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (Ελευθέριο-Κορδελιό και Εύοσμος), Δήμο Καλαμαριάς, Δήμο Νεάπολης-Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα) και Δήμο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία)

Εξαιρούνται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του β.δ. 748/1966.

Η δοξολογία

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στην ομώνυμη εκκλησία, λόγω του βεβαρημένου επιδημιολογικού φορτίου που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το GrTimes.gr, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ανέφερε πως οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

«Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να μπαίνουν στον Ιερό Ναό, πολύ λίγοι πιστοί, ίσα ίσα για το προσκύνημα και ελάχιστοι για τη λειτουργία. Δεν θα γίνει η επίσημη δοξολογία, δεν θα γίνει η λιτανεία την παραμονή το πρωί. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το προαύλιο όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης.

Ερωτηθείς για αν το προσκύνημα των πιστών θα μπορεί να γίνεται και με επαφή, καθώς είθισται να φιλούν τα λείψανα του Αγίου, αναφέρει πως θα ζητηθεί από τον κόσμο να προσέχει.

«Κανονικά θα πρέπει να μην το κάνει. Θα τους ζητήσουμε να προσέχουν. Αυτή θα είναι η οδηγία. Εμείς έχουμε security, έχουμε κανονίσει να μπαίνουν ελάχιστοι στον ναό και να τηρούνται οι αποστάσεις», είπε.

Κατέληξε δε: «Όποιος επίσημος θέλει να έρθει, θα έρθει ανεπίσημα»

Σχετικά Νέα