

Αύριο, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Βλασίου Ιερομάρτυρος και της Οσιωτάτης Θεοδώρας της Αυγούστας.
- Βλάσιος, Βλάσης, Βλάσος, Βλασία, Βλασούλα,
- Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Αυγή,
- Αυγούλα.
Ποιος ήταν ο Άγιος Βλάσιος
Λίγο αργότερα, ο Βλάσιος εγκατέλειψε την επισκοπή του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σ’ ένα σπήλαιο, όπου αφιερώθηκε στην προσευχή και την άσκηση. Όταν αργότερα ξέσπασε διωγμός κατά των χριστιανών, ο έπαρχος της περιοχής Αγρικόλας, διέταξε τη σύλληψή του. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διέταξε τον αποκεφαλισμό του.
Ο Άγιος Βλάσιος είναι πολιούχος του Ξυλοκάστρου Κορινθίας.
Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα
Η Αγία Θεοδώρα, η βασίλισσα, γεννήθηκε στην Έβεσσα της Παφλαγονίας, το 815 μ.Χ., από ευσεβείς γονείς, τον δρουγγάριο Μαρίνο και την ενάρετη Θεοκτίστη που διακρινόταν για την ευλάβειά της και την προσήλωσή της στην ορθόδοξη πίστη. Η Αγία είχε τρεις άλλες αδελφές, τη Σοφία, της Μαρία και την Ειρήνη και δύο αδελφούς, τον Βάρδα και τον Πετρωνά. Το έτος 830 μ.Χ. νυμφεύθηκε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο (829 – 842 μ.Χ.), ο οποίος ήταν εικονομάχος. Παρά το εικονομαχικό κλίμα που επικρατούσε, η Θεοδώρα εξακολουθούσε να τιμά τις ιερές εικόνες και να τις φυλάσσει κρυφά στα δώματά της. Η μητέρα της, Θεοκτίστη, εγκατέλειψε τα ανάκτορα και αποσύρθηκε σε γυναικεία μονή, την οποία η ίδια είχε ιδρύσει.
Το 842 μ.Χ. ο Θεόφιλος πέθανε και η Αγία Θεοδώρα ανέλαβε την βασιλεία και την εποπτεία του ανήλικου υιού της Μιχαήλ, με συνεπιτρόπους τον αδελφό της Βάρδα, τον εκ του πατέρα της θείου της, που ήταν μάγιστρος και τον λογοθέτη Θεόκτιστο. Η πρώτη ενέργεια ήταν η απομάκρυνση του εικονομάχου Πατριάρχου Ιωάννου και η εκλογή του Αγίου Μεθοδίου. Η Σύνοδος, που συνήλθε στις 11 Μαρτίου του 843 μ.Χ., αποφάσισε την αναστήλωση των Αγίων εικόνων και ανόρθωσε την διδασκαλία της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου. Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη ετελέσθη την Α’ Κυριακή των Νηστειών, στο ναό της Αγίας Σοφίας, που από τότε καθιερώθηκε ως Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Αργότερα, ο ίδιος ο υιός της Αγίας, Μιχαήλ, και ο αδελφός της Βάρδας, διέταξαν τον εγκλεισμό της, μαζί με τις θυγατέρες της Άννα, Θέκλα, Αναστασία, Μαρία και Πουλχερία, στη Μονή Γαστριών, στην περιοχή των Υψομαθείων και την κουρά της ως μοναχής. Εκεί η Αγία Θεοδώρα αφοσιώθηκε στην προσευχή και στην άσκηση. Κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη το έτος 867 μ.Χ., το δε ιερό λείψανό της φυλάσσεται με ευλάβεια στο ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα.
Σχετικά Νέα
Θεσσαλονίκη: Οπαδικό επεισόδιο στους Αμπελόκηπους
Επεισόδιο οπαδικού χαρακτήρα ξέσπασε στη δυτική Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τρίτης (25/03). Δεκάδες φίλαθλοι συγκεκριμένης ομάδας.
Η «γκάφα» της ΕΡΤ κατά την μετάδοση της στρατιωτικής παρέλασης – Παρουσίασαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο.
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση 38χρονου
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για την εξαφάνιση ενός 38χρονου, από περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το.
Κύκλωμα πολεοδομίας Ρόδου: Γιατί οι δικαστικοί λειτουργοί άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους
Τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου ζητά με εντολή της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα.