ΕΟΠΥΥ – Κατεπείγουσα εντολή Θ. Πλεύρη: Σαφάρι ελέγχων για πλασματικές αξονικές και μαγνητικές

Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα από τον ΕΟΠΥΥ διέταξε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις διπλάσιες αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις που δηλώθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Το σαφάρι του ΕΟΠΥΥ στοχεύει να διαπιστώσει αν οι εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- διαγνωστικές εξετάσεις είναι πραγματικές ή πλασματικές, οι οποίες χρεώθηκαν στον Οργανισμό από διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα τους τελευταίους μήνες.

Έτσι με κατεπείγον έγγραφο του το υπουργείο υγείας προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητά άμεσα την διερεύνηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων που δηλώθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν ειδικά τον μήνα Ιανουάριο του 2023. Μόνο τον Ιανουάριο βρέθηκε ότι το σύνολο των αξονικών και των μαγνητικών ήταν διπλάσιος συγκριτικά με αντίστοιχους μήνες που παρουσιάζουν ανάλογη κίνηση ασθενών.

Πως θα γίνει ο έλεγχος

Ο έλεγχος από τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ θα γίνουν με ψηφιακό τρόπο, εύκολα σε σχέση με προηγούμενα έτη, μετά την πρόσφατη ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα να είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν και ειδικό αρχειακό σύστημα που αποθηκεύει το αποτέλεσμα των απεικονιστικών εξετάσεων αλλά και τη διάγνωση (λογισμικό PACS).

Μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια και πάλι έπειτα από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ είχε διαπιστωθεί ότι πολλά διαγνωστικά εργαστήρια χρέωναν πλασματικές απεικονιστικές εξετάσεις στον Οργανισμό χωρίς αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης που έδωσε την σχετική εντολή φέρεται αποφασισμένος στην περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες με πλασματικές χρεώσεις στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά εργαστήρια να διακόψει άμεσα την σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά στην κατεπείγουσα εντολή του υπουργού υγείας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η χρήση του λογισμικού PACS είναι υποχρεωτική, συνεπώς η μη επισυναπτόμενη αποστολή της καταχώρησης της αντίστοιχης εξέτασης στο σύστημα για όσους παρόχους αφορά, θα επιφέρει ως ενδεχόμενη ποινή τη διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ».

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που έχει ξεκινήσει την συγκρότηση των επιτροπών ελέγχου, φέρεται αποφασισμένη να ερευνήσει εξονυχιστικά μία προς μία τις διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον Οργανισμό, ελέγχοντας τόσο το παραπεμπτικό και τη διάγνωση όσο και το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Το γεγονός ότι και κατά το παρελθόν είχαν διαπιστωθεί παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές από πλευράς διαγνωστικών εργαστηρίων, οδηγεί και πάλι τον ΕΟΠΥΥ σε νέους ελέγχους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα