ΕΟΠΠΥ: Φορέας ήσσονος σημασίας για τις εκάστοτε κυβερνήσεις;

Ο ΕΟΠΠΥ, ο οργανισμός ο οποίος αποτελεί τον αγοραστή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα για λογαριασμό των πολιτών, φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε ένα φορέα ήσσονος σημασίας για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να επιβαρύνεται οικονομικά, γεγονός που μπορεί να μαρτυρεί σκοπιμότητες, αμέλεια η απλά άγνοια…

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση των φαρμάκων κατά της Ηπατίτιδας C. Ειδικότερα, από την 1/9/18 ουσιαστικά η σύμβαση με τους παραγωγούς της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων έχει λήξει, με αποτέλεσμα έως και σήμερα να μην έχει συσταθεί Επιτροπή για την εκ νέου διαπραγμάτευση των τιμών.
Αποτέλεσμα της απουσίας διαπραγμάτευσης και αρμόδιας Επιτροπής είναι, η τιμολόγηση των φαρμάκων και η πληρωμή τους από τον ΕΟΠΠΥ να γίνεται στις τρέχουσες εμπορικές τιμές λιανικής!

Για να κατανοήσει κάποιος το εύρος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως όσο η σύμβαση ήταν ενεργή το πλαφόν του κόστους για τον ΕΟΠΠΥ έφτανε τα 26 εκατομμύρια, ενώ πλέον αγγίζει η και πιθανό να υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια. Άρα, επί της ουσίας μιλάμε για τετραπλασιασμό της σχετικής δαπάνης, με τον ΕΟΠΠΥ να υφίσταται την επιβάρυνση και τους ασφαλισμένους όπως πάντα να πληρώνουν το…μάρμαρο.

Τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη κατάσταση είναι δύο: 1)Επιβαρύνεται το clawback και 2) Ο ΕΟΠΠΥ συνεχίζει να επιβαρύνεται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σαν αποτέλεσμα της παραπάνω αμέλειας, οποία φαίνεται να στρέφεται κατά του δημόσιου συμφέροντος. Είναι γνωστό πως ο Οργανισμός αυτός, δυστυχώς πλέον χρηματοδοτείται μόνο από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους εργοδότες, με τη συμμετοχή του Κράτους να είναι σχεδόν μηδενική.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως για την συγκεκριμένη κατάσταση, ευθύνεται και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς η σύμβαση έληξε κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας, γεγονός όμως που σαφώς δεν απαλλάσσει τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από την υποχρέωσή της να μεριμνήσει άμεσα για την επίλυση του ζητήματος και να συστήσει τη συγκεκριμένη Επιτροπή, ώστε η σύμβαση να προχωρήσει άμεσα.

Σχετικά Νέα