ΕΟΦ: Μεγαλώνει η λίστα με τα φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία

Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων αλλά και των δημοσίων νοσοκομείων, από ότι καταγράφεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αλλά και του ΕΟΦ, δείχνουν ότι τα σκευάσματα που έλειπαν τον Φεβρουάριο από τα ελληνικά φαρμακεία ήταν 135. Τον περασμένο μόλις μήνα, τον Μάρτιο ο κατάλογος με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη έφτασαν τα 139.

Πρόκειται για μακροχρόνιες ελλείψεις σοβαρών φαρμακευτικών σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις αλλά και φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, εισπνεόμενα, αντιυπερτασικά, αλλά και ενέσιμες αμπούλες.

Από την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΦ προκύπτει πως λείπουν 70 φάρμακα κοινότητας για διάφορες παθήσεις, 11 νοσοκομειακά σκευάσματα, 2 εμβόλια και 56 φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως ο αριθμός των προϊόντων που είναι σε έλλειψη είναι πολύ μεγαλύτερος και αγγίζει ή ξεπερνά τα 500 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αυτές οι ελλείψεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και στα νοσοκομεία όπου πλέον τελειώνουν τα αποθέματα που είχαν τα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ενώ σε ανεπάρκεια είναι συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα το οποίο χορηγείται κυρίως σε καρδιοπαθείς.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη
Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι σίγουρα πανευρωπαϊκό πρόβλημα τονίζουν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων με τα αντιβιοτικά και τα καρδιολογικά σκευάσματα να τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας για τους ασθενείς. Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρώπης, θεωρούν ότι ο βασικός λόγος των ελλείψεων αφορά την μείωση της παραγωγής από Κίνα και Ινδία, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών.

Στην χώρα μας το ζήτημα της έλλειψης των φαρμάκων εστιάζεται στις παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες και εταιρείες εξαιτίας των χαμηλών τιμών αρκετών σκευασμάτων.

Παράλληλα οι ελληνικές εταιρείες, διαπιστώνοντας ότι έχουν μικρό κέρδος στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, διακόπτουν την παραγωγή σε αρκετά σκευάσματα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν το παραμικρό κέρδος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα