ΕΟΦ: Χιλιάδες αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων κάθε χρόνο

Χιλιάδες οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που προκάλεσαν φάρμακα που καταναλώνουν οι πολίτες αλλά και δεκάδες οι καταγγελίες για παράνομα προϊόντα που κυκλοφορούν κυρίως μέσω του διαδικτύου, καταγράφει η έκθεση του ΕΟΦ που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η έκθεση πεπραγμένων του ΕΟΦ για το 2022, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού έλεγξαν πέρυσι 2.403 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών και απέστειλαν 6.429 εκθέσεις στον ευρωπαϊκό φορέα EudraVigilance.

Όπως επισημαίνεται οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έλαβαν συνολικά 2.500 τηλεφωνικές κλήσεις σχετικά με την “κίτρινη κάρτα” αναφοράς παρενεργειών και 370 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

Την ίδια στιγμή στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων γίνεται μεγάλη αναφορά και στις περιπτώσεις παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών και συναφών προϊόντων, τις οποίες κλήθηκαν να ελέγξουν οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Τι αναφέρει η Έκθεση του ΕΟΦ για την διακίνηση παράνομων προϊόντων
Όπως καταγράφηκε στην έκθεση του ΕΟΦ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 επιτόπιοι έλεγχοι για νόμιμη κυκλοφορία. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι οι εξής:

Έλεγχος νόμιμης κυκλοφορίας και εργαστηριακός έλεγχος συμπληρωμάτων διατροφής, με περιεχόμενη σιλδεναφίλη ή τανταλαφίλη (4 περιπτώσεις), οι οποίες είναι δραστικές ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία.

Διερεύνηση περίπου 50 καταγγελιών σχετικών με τη διάθεση, προώθηση rapid tests για κορωνοϊό (19 σε διάστημα ενάμιση έτους).

Διερεύνηση σημαντικού αριθμού ιστοσελίδων για συμπληρώματα με γιοχιμβίνη (ουσία για αδυνάτισμα).

Διερεύνηση διακίνησης του παράνομου σκευάσματος (μαρμελάδα epimedium macun, τουρκικής προέλευσης).

Για το ίδιο θέμα ζητήθηκε η συνδρομή του ΕΟΦ σε επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράνομων φαρμάκων: 4 επιχειρήσεις σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βούλα και Μαρούσι.

Τέλος οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ συμμετείχαν και στην επιχειρησιακή δράση EMPACT, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης γνήσιων και παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, oυσιών φαρμακοδιέγερσης (doping), συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και προϊόντων σχετικών με τη θεραπεία – πρόληψη της COVID-19 (Απρίλιος – Οκτώβριος του 2022).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα