ΕΟΔΥ: Τα πέντε μέτρα της Ελλάδας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης COVID-19 στην Κίνα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα μέτρα που προτείνονται είναι:

Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό
τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας
πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους
Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα
αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά
λύματα του αερολιμένα Αθηνών
Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την
επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών
Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες
διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα
Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους
ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους
εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες
Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό
σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με
τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα παραπάνω θα επαναξιολογούνται ανά διαστήματα ανάλογα και με τις εξελίξεις στην Κίνα

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Η υλοποίηση των συστάσεων της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα των αφίξεων από την ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ και θα ζητηθούν αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια τεστ από τους ταξιδιώτες 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους από την Κίνα, καθώς και για τη χρήση μάσκας σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα.

Ωστόσο, η εντεινόμενη ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού οδηγεί όλο και περισσότερες χώρες – μέλη να υιοθετούν το μέτρο του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ Covid για τους ταξιδιώτες από Κίνα.

Τι ξέρουμε για τη νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 του κορονοϊού

Ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5, την πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί έως σήμερα και η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες, τείνοντας να γίνει κυρίαρχη, την ώρα που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την επιδημιολόγο δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

“Ανησυχούμε για το πλεονέκτημά της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν”, ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για τη ΧΒΒ.1.5.

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα