

Κορυφώνεται η διπλωματική δραστηριότητα για το Κυπριακό με τον Κ. Μητσοτάκη μετά από ένα τριήμερο έντονων διεργασιών στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να συναντάται σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της Ελλάδας που εδράζεται στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας και αλληλεγγύης, με κοινό στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κύπρο και θα είναι παρών στις εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτές τις εκδηλώσεις αποτελεί μια ισχυρού συμβολισμού κίνηση, εν όψει της προσεχούς ανάληψης της θέσης του μη μόνιμου μέλους της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.
«Είναι επιβεβλημένο να κλείσει αυτή η πληγή που κρατά το νησί διαιρεμένο και να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», είπε χθες σε δηλώσεις του, με τον πρωθυπουργό να θέτει το Κυπριακό και στο τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες συμπίπτει χρονικά με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ήδη η προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν παρέδωσε ήδη την έκθεση της για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, και είναι πιθανό το προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν οι διπλωματικές επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη από τον γ.γ. του ΟΗΕ.
«Επενδύουμε συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων»
Στην παραφιλολογία που έχει ξεσπάσει με αφορμή δηλώσεις της αντιπολίτευσης για κενά στην εθνική μας άμυνα λόγω αμυντικής στήριξης στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας».
Εξήγησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της, τονίζοντας ότι «σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου».
«Για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε» είπε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16, ενώ δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300.
«Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να στηρίξουμε την Ουκρανία» τόνισε.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία
Οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και να.
ΔΝΤ για τον εμπορικό πόλεμο: «Μεγάλο αρνητικό σοκ» από τους δασμούς Τραμπ
Η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στο 40%, από την πρόβλεψη του 25%.
Εκτοξεύθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024
Στο 4,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας.
Το Σάββατο το πρωί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Το Σάββατο, στις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας), θα τελεσθεί η.