Έντονες αντιδράσεις για την εισβολή της Αστυνομίας στη Νομική της Κομοτηνής μετά από πρόσκληση της ΔΑΠ

Την καταδίκη των φοιτητών αλλά και συλλογικών φορέων προκάλεσε η εισβολή της αστυνομίας στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κατά την οποία προσήχθησαν 18 άτομα εκ των οποίων οι 12 συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της, όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές, οι αστυνομικές αρχές κλήθηκαν από το Δ.Σ. του συλλόγου των φοιτητών της σχολής, στο οποίο έχει την πλειοψηφία η παράταξη της ΔΑΠ.

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ., καθώς δεν έχει αρμοδιότητα, και ότι φοιτητές απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την κατάληψη, που κατά τον ίδιο έγινε από μία «μειοψηφία φοιτητών» ενώ «την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη». «Εγώ αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις» είπε υποστηρίζοντας ότι προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα» αποφάσισε την αναστολή των εξετάσεων και έδιωξε το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, που είχε προσέλθει.

Η Πανσπουδαστική στη Νομική κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την «απαράδεκτη στάση της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που συγκαλώντας ΔΣ το Σάββατο 2/2 προσπάθησε να ακυρώσει την απόφαση της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης αποκαλώντας την… παράνομη. Είχαν το θράσος δηλαδή να πουν στους πάνω από 180 φοιτητές που πραγματοποίησαν στις 2/2 Γενική Συνέλευση, παρά τις απειλές τους με ψέματα ότι θα χαθεί η εξεταστική, το κλίμα εκφοβισμού που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν, ότι είναι… παράνομοι!

»Πρακτικά η ΔΑΠ καλεί μόνη της νέα συνέλευση, επειδή δεν της αρέσει η απόφαση που πάρθηκε πριν από μία μέρα από την Γενική Συνέλευση στην οποία δεν συμμετείχε! Μάλιστα απ’ την αρχή της χρονιάς όταν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καλέσαμε να γίνει Γενική Συνέλευση, η ΔΑΠ την καταψηφίζε! Τόσο πολύ ήθελαν “να γίνει διάλογος” οπως λέει και ο υπουργός! Μάλιστα την ώρα της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιούσαν αναρτήσεις στις οποίες ανέφεραν ότι “Υπεύθυνη στάση είναι η αδιαφορία” . Τόσο “υπεύθυνη” δύναμη».

Την αστυνομική επέμβαση καταδίκασε μετά τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσό, και το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Θ. Μαντάς. «Με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή, δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία εξεταστική. Δεν μπορεί να υπάρξει, στη βία και στην καταστολή, καμία ανοχή» υπογράμμισε σημειώνοντας πως «το κράτος Δικαίου κακοποιείται βάναυσα εκεί ψηλά στην Κομοτηνή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή».

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών
Διαμαρτυρία τόσο ενάντια στην εισβολή όσο και στα αντεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως επίσης στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές» και «οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» φώναξαν οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εξαιτίας της απόπειρας τρομοκράτησης και των εκφοβισμών από την κυβέρνηση.

Οι φοιτητές έκαναν λόγο για πρωτοφανή και απαράδεκτη βία στο ΔΠΘ επικρίνοντας τις συλλήψεις φοιτητών, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στις δωρεάν σπουδές. Ο Θ. Θεοδωρόπουλος από τον φοιτητικό σύλλογο Μηχανικών στο ΠΑΔΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει την ωμή καταστολή για να «πνίξει» τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις και τις γενικές συνελεύσεις, που γίνονται με δημοκρατικούς τρόπους και πλειοψηφία των φοιτητών τάσσεται κατά του νομοσχεδίου.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εξάρτηση της Παιδείας από τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών.

Σε ψήφισμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι τόνισαν πως «οι φοιτητές δεν είμαστε εγκληματίες, παλεύουμε για δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία. Εγκληματική είναι η πολιτική της κυβέρνησης», που «αντί να παραδεχτεί την ήττα της έχει πάρει τον αυταρχικό κατήφορο. Με εισαγγελείς και τρομοκρατία δεν θα τη φιμώσουν την πλειοψηφία! Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και τον δίκαιο αγώνα μας!».

Οι σύλλογοι καλούν στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 12:00, στα Προπύλαια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα