«Αυτός ο τρομερός πόλεμος και η έκβασή του δεν θα καθορίσουν μόνο τη μοίρα της Ουκρανίας αλλά το εάν θα επικρατούν ο νόμος και η τάξη στην Ευρώπη ή θα κυριαρχήσει η τυραννία και η στρατιωτική δύναμη», είπε ο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο ως καγκελάριος.
Κάλεσε να μην υπάρξει διχασμός για την Ουκρανία και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα της προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και προειδοποίησε: Η Δύση δεν μπορούσε να δεχτεί μια υπαγορευμένη ειρήνη για την Ουκρανία ή υποταγή στο status quo που επιτεύχθηκε από τις Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Προέχει η ενότητα μεταξύ των συμμάχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πώς να τερματίσουν τον πόλεμο, τόνισε, παραμονή των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα οικονομικά μέσα ώστε να αποκτήσει τον ισχυρότερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη, τόνισε .
Δεσμεύτηκε επίσης να μετατρέψει την προβληματική γερμανική οικονομία σε «μηχανή ανάπτυξης» και σχετικά με τους δασμούς δήλωσε ότι δέσμευση αποτελεί να αποτραπεί μια παρατεταμένη εμπορική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.