Ένοπλες Δυνάμεις: Αυξήσεις και στεγαστικό πρόγραμμα για στρατιωτικούς-Ριζικές αλλαγές με την «Ατζέντα 2030»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε σήμερα, 28 Μαρτίου 2025, αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, εξήγγειλε σειρά μέτρων σχετικά με τη στέγαση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκπαίδευση των στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε αυξήσεις από 13% έως και 20% που θα δοθούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο θα υπάρξουν και επιπλέον δράσεις όπως εντατικό πρόγραμμα στέγασης με την κατασκευή νέων κατοικιών που προβλέπει την παράδοση 1.000 σπιτιών μέσα στο 2026 και άλλων 4.000 μέχρι το 2030, με πόρους που έχουν ήδη δεσμευθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μετά το 2030 θα παραδίδονται στους στρατιωτικούς 1.000 σπίτια κάθε χρόνο.

Τα πρόσθετα μέτρα έχουν στόχο να γίνει πιο ελκυστική τόσο η ένταξη, όσο και η παραμονή στο στράτευμα, αφού τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές σχολές γίνονται ολοένα και λιγότερο δημοφιλείς μεταξύ των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ, παράλληλα, καταγράφονται και περισσότερες αποχωρήσεις σπουδαστών, αλλά και στελεχών.

Οι αυξήσεις

Όπως επισήμανε ο Ν. Δένδιας οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκη, και μακράς, μακρότατης συνεργασίας πολλών μηνών με τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, τον οποίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαρίστησε για «τη σημαντική αύξηση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»

Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου του 2025 και θα δοθούν ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης του κάθε στελέχους.

Παραδείγματα για την αύξηση

– Ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων (ΑΣΕΙ), θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 3.540 ευρώ, τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή του.

– Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΑΣΕΙ) μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 5.532 ευρώ.

– Σμηνίας από τη Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 2.760 €.

– Δεκανέας ΕΠΟΠ με 3 μόλις χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση 2.232 €.

Όπως σημείωσε και ο υπουργός Άμυνας, εκτός από τις παραπάνω αυξήσεις, από την 1η Ιανουαρίου έχουν τετραπλασιαστεί οι αποδοχές στους σπουδαστές στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ) και έχουν διπλασιαστεί οι αποδοχές των σπουδαστών στις Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Παράλληλα, από τον Ιούνιο του 2024 θεσμοθετήθηκαν η ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού (24 εκατ. ευρώ), η ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές (16 εκατ. ευρώ), ενώ εξετάζεται και η ενίσχυση των εισοδημάτων του πολιτικού προσωπικού.

Στέγαση: Ποια στελέχη θα την δικαιούνται- 6.000 νέες κατοικίες
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ατζέντα 2030» θα υπάρξει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων με πρώτο τη στέγαση.

Αφορά κάθε στέλεχος – μαζί με την οικογένειά του – που μετατίθεται κατ’ εντολήν της Υπηρεσίας σε παραμεθόριες περιοχές για να την υπηρετήσει.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη και πρόκειται να παραδοθούν όλα έτοιμα το 2026.

Δρομολογείται, επίσης, με ήδη προβλεφθέντες πόρους η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Και το πρόγραμμα θα συνεχίσει και μετά το 2030 με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση
Μεταξύ άλλων παροχών θα είναι και αυτή των υγειονομικών υπηρεσιών για τα στελέχη που υπηρετούν, αλλά και για τους απόστρατους.

Δημιουργούνται δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Αναβαθμίζεται, επίσης, η εκπαίδευση με έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των Στρατιωτικών Σχολών και θεσμοθέτηση μέτρων που παρέχουν στους σπουδαστές και τα στελέχη νέες –τολμώ να πω ασύγκριτα διευρυμένες- δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση.

«Ατζέντα 2020»: Οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας: «Η μεταρρύθμιση με το όνομα “Ατζέντα 2030” που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα».

Συνοπτικά, ο κ. Δένδιας ανέλυσε:

Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.

Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ.

Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.

Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών.

«Όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας. Παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημοσίου χρήματος. Το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου μετατρέπεται σε start-up προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε, «καλυπτόμενη από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους, διευρύνεται και συνιστά στην ουσία επαναδιανομή κοινωνικού μερίσματος», ενώ ανέλυσε τη συνεισφορά αυτή στους εξής τομείς:

Στην Πολιτική Προστασία με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), από το στάδιο της πρόληψης και της ετοιμότητας μέχρι εκείνο της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Με τη συνδρομή στην παροχή υπηρεσιών υγείας:

Με τις Αεροδιακομιδές.

Με τη συμμετοχή Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας).

Με την υγειονομική κάλυψη δεκάδων δομών πολιτικών νοσοκομείων, ακριτικών περιοχών και αγροτικών ιατρείων, με γιατρούς και προσωπικό από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Και με την περίθαλψη στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία κι άλλων κλάδων, όπως πρόσφατα των Δικαστικών Λειτουργών.

«Η μεταρρύθμιση όμως αφορά, πρώτα και πάνω από όλα, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αυτά τα στελέχη ο κύριος πολλαπλασιαστής της ισχύος μας.

Και στο τέλος της ημέρας όλες οι άλλες αλλαγές προϋποθέτουν ικανά στελέχη για να αξιοποιήσουν αυτά τα συστήματα προς όφελος της εθνικής μας άμυνας. Και πρέπει αυτά τα στελέχη να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς παρέχει όσα απαιτούνται για τη διαβίωσή τους. Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η πατρίδα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Συνοπτικά η «Ατζέντα 2030» που παρουσίασε ο Δένδιας

«Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε «έντιμη πενία», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων που αφορούν όπως είπε χαρακτηριστικά:

Πρώτον, τη στέγαση για κάθε στέλεχος -και την οικογένειά του- που μετατίθεται κατ’ εντολήν της υπηρεσίας στις εσχατιές της πατρίδας για να την υπηρετήσει. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη. Θα παραδοθούν όλα έτοιμα το 2026.

Δρομολογείται, επίσης, με ήδη προβλεφθέντες πόρους η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Και το πρόγραμμα θα συνεχίσει και μετά το 2030 με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο.

Δεύτερον, υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημιουργούμε ένα μοντέλο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών πρότυπο και υπόδειγμα για το σύστημα υγείας, για τα στελέχη μας που υπηρετούν, αλλά και για τους απόστρατούς μας μετά την αφυπηρέτησή τους. Συστήνουμε δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Τρίτον, αναβαθμίζεται η εκπαίδευση με έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των Στρατιωτικών Σχολών και θεσμοθέτηση μέτρων που παρέχουν στους σπουδαστές και τα στελέχη νέες δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση.

Τέταρτον, ένα νέο μισθολόγιο, δικαιότερο, ανάλογο των θέσεων και των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα