Ενιαία γραμμή εντός της ΕΚΤ αναζητεί η Λαγκάρντ

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα βρούμε ξανά κοινή γραμμή στο μέλλον», δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Προτεραιότητά της θα είναι να δώσει τέλος στην εσωτερική διαίρεση που παρατηρείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μετά την απόφαση του Σεπτεμβρίου για επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι να επιτευχθεί η εντολή για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Δέκα από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν ταχθεί κατά της απόφασης, που θεωρείται το κύκνειο άσμα του Μάριο Ντράγκι.

«Πάντοτε αναζητώ κοινή βάση, ώστε να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων», λέει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ από τα τέλη του 2011 μέχρι τον περασμένο μήνα. Η κ. Λαγκάρντ θα εποπτεύσει την αναθεώρηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και ειδικότερα πώς θα πρέπει να ορίζει τη σταθερότητα των τιμών. «Στόχος είναι να εμπλακούν τα μέλη του Δ.Σ. από το αρχικό στάδιο. Θα εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά των διαφόρων επιλογών χωρίς προκαταλήψεις», εξηγεί η κ. Λαγκάρντ στο Spiegel. «Ο Μάριο Ντράγκι είχε το δικό του στυλ, εγώ θα έχω το δικό μου», πρόσθεσε. Επανέλαβε ωστόσο το μήνυμα του κ. Ντράγκι προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής. «Η νομισματική πολιτική έχει ήδη συνεισφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό θα πρέπει τώρα να λειτουργήσει συμπληρωματικά η δημοσιονομική πολιτική».

Ορισμένες χώρες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, άλλες να εφαρμόσουν διαρθρωτικά μέτρα και η ΕΚΤ να πλαισιώσει αυτή την πολιτική, εξήγησε η κ. Λαγκάρντ. Μετά την άνευ προηγουμένου «εξέγερση» που σημειώθηκε στο Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ήδη ορισμένοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες που είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στην επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης έχουν υιοθετήσει ηπιότερη στάση. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε χθες ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει υπερβολική την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα