Ένεση ρευστότητας ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

Νέα ένεση ρευστότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω της αποπληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά περί τα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου ποσό το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρήσεις μετά τις δυσκολίες που πέρασαν την περίοδο 2020-2021 με την πανδημική κρίση. Ο σημαντικότερος όμως λόγος για την ενίσχυση αυτή έγκειται στη δέσμευση του κράτους προς τους θεσμούς να ελαχιστοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους.

Στην προσπάθεια, λοιπόν, εξόδου τον Ιούνιο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει λύση σε ένα από τα αγκάθια που κουβαλάει από την αρχή των Μνημονίων. Ο μοναδικός δρόμος, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να μείνει ένα μικρό ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά 0,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το ποσό φθάνει τα 2,129 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε προσπάθειες να μηδενίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη με αποτέλεσμα στα τέλη Δεκεμβρίου να έχουν πέσει στα 1,228 δισ. ευρώ, ωστόσο, η πανδημική κρίση έστρεψε το ενδιαφέρον στην τόνωση των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το ποσό. Μάλιστα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αναφέρεται ότι “τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, δημιούργησαν καθυστερήσεις στους φορείς στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την περίοδο της πανδημίας”.

Από την άλλη πλευρά όμως ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ζήτησε από την Αθήνα να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο, τον Απρίλιο του 2021 καταρτίστηκε νέο σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχιακές διακυμάνσεις που παρατηρούνται εντός του έτους σε συγκεκριμένους φορείς και προβλέφθηκε ένα ελάχιστο σταθερό ποσό ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για κάθε υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, με απαρέγκλιτο στόχο την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Φορέων προς τρίτους, συστάθηκε ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση, επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δημοσιονομική διαχείριση στην Κεντρική Διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο πεδίο των ΟΤΑ, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών (net) σε 107 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό τον Ιούλιο του 2020 ήταν 252 εκατ. ευρώ, παρουσίασε δηλαδή μείωση της τάξης του 40%.

Η εν λόγω μείωση απορρέει από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ. Με βάση το ανωτέρω πρόγραμμα, τα ποσά που έχουν διατεθεί δύναται να μην επιστρέφονται από τους δήμους που θα εκκαθαρίσουν πλήρως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Επιπρόσθετα, αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του ύψους των υποχρεώσεων και παράλληλα αποφυγή δημιουργίας νέων στο μέλλον, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που προβλέπει την υποχρέωση δέσμευσης από τους ΟΤΑ ποσού ταμειακών διαθεσίμων ίσου με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τρίτους, σε ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται ανά φορέα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, λόγω μη είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων, ως συνέπεια της πανδημίας και ιδίως συγκοινωνιακοί φορείς, όπως οι εταιρείες “Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ” (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), “Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ” (ΟΣΥ ΑΕ), “Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ” (ΟΑΣΑ ΑΕ) κ.λπ., οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεών τους, κατά το προηγούμενο και το τρέχον οικονομικό έτος. Για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 62 εκατ. ευρώ, η οποία χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα