Ενεργειακός «εφιάλτης» και το 2022– Οι λύσεις που αναζητά η Ευρώπη

Ενώ η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί επιταχυντή κλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών και δη του φυσικού αερίου, οι εκτιμήσεις θεσμικών φορέων και ειδικών για την πορεία της ενεργειακής κρίσης εντός του 2022, είναι δυσοίωνες. Εκτιμήσεις που προφανώς λαμβάνουν υπόψη τις γεωπολιτικές αναταράξεις, αλλά κυρίως καταδεικνύουν την παγιωμένη τάση στο διεθνές ενεργειακό «περιβάλλον», για μη αποκλιμάκωση της κρίσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη, η οποία βρέθηκε στον κυκεώνα της κρίσης, χωρίς στρατηγική, ενεργειακά αποθέματα και ούσα εξαρτώμενη από τη Ρωσία, ανησυχεί ιδιαιτέρως από τις εξελίξεις και αναζητά λύση, προκειμένου εν μέσω του χειμώνα και με δεδομένη την αρνητική συγκυρία στην Ουκρανία, να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Το πώς θα το εξετάσουμε παρακάτω…

Σ’ ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την ενεργειακή κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη αλλά και εν γένει η παγκόσμια κοινότητα την τρέχουσα χρονιά, η πλάστιγγα γέρνει απειλητικά προς τη συνέχιση της κρίσης. Η αποκλιμάκωση των τιμών έχει χάσει «έδαφος» στις προβλέψεις των ειδικών, γεγονός βεβαίως που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις κυβερνήσεις, καθώς και στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ συνηγορεί στην «πεποίθηση» για συνέχιση των αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές το 2022. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι προθεσμιακές αγορές πετρελαίου δείχνουν πως οι τιμές θα αυξηθούν κατά 12% φέτος, ενώ για το φυσικό αέριο η αναμενόμενη αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά 58%. Η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών θα αρχίσει από το 2023, καθώς θα αποκαθίσταται η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Άκρως ανησυχητικό γεγονός, που εγκυμονεί κινδύνους απότομης εκτόξευσης των τιμών, είναι ότι στην ατζέντα της αντιπαράθεσης Ρωσίας και Δύσης, έχουν ενταχθεί και τα ενεργειακά ζητήματα. Η Μόσχα απείλησε με αντίποινα την Ευρώπη, ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, ενώ από την πλευρά τους οι Δυτικοί, ενέταξαν στο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τον Nord Stream 2. Η ίδια η Γερμανία, μάλιστα, η οποία έχει άμεσα συμφέροντα από τον αγωγό φυσικού αερίου, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Μόσχα… Οι απειλές και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν προφανώς και τρομοκρατούν τις αγορές, δημιουργούν συνθήκες για κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών.

Λύση στην τροφοδοσία από το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο

Παράλληλα έχουν θέσει σε συναγερμό την Ευρώπη, που ορθώς αναζητά λύσεις άμεσα, για να αντιμετωπίσει επαρκώς μια ενδεχόμενη νέα κρίση. Οι Βρυξέλλες αλλά και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν διακαώς τη διασφάλιση της αθρόας τροφοδοσίας, εν μέσω χειμώνα, όπου τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι ούτως ή άλλως σε χαμηλά επίπεδα.

Τη δεδομένη στιγμή η μεταφορά με πλοία πρόσθετων φορτίων αμερικανικού υγροποιημένου αερίου σε λιμάνια της Ευρώπης, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία άλλωστε απέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν και δοκιμάστηκε, συντελώντας στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη διαβλέπει πως το αμερικανικό LNG αλλά και οι άλλες «προσφορές» από μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου, είναι μια αξιόλογη ευκαιρία, αφενός να απεξαρτηθεί – στο μέτρο του δυνατού – από τη Ρωσία και τα γεωενεργειακά της παιχνίδια και αφετέρου να διασφαλίσει τα «νώτα» της, στην περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία φτάσει στα άκρα, με μια ενδεχόμενη εισβολή της Μόσχας και όλα τα επακόλουθα σε γεωπολιτικό και γεωενεργειακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα