Ενεργειακή κρίση: Τι να αναμένουμε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Φρόνιμο είναι να κρατάμε μικρό καλάθι για την επερχόμενο Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το μείζον… διακύβευμα της ευρωπαϊκής διαβούλευσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, δηλαδή η επιβολή γενικού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, δεν περιλαμβάνεται στον «κορμό» των προτάσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε την έκπληξη και πρότεινε γενικό πλαφόν, η ομόφωνη αποδοχή του συγκέντρωνε ελάχιστες έως και μηδαμινές πιθανότητες .

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η αδιαλλαξία της Γερμανίας που σθεναρά αντιστέκεται και προς το παρόν καταφέρνει και κατοχυρώνει τα «θέλω» της, αναφορικά με την επιβολή πλαφόν, δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια για σύγκλιση πάνω στο ακανθώδες αυτό ζήτημα. Επί της ουσίας και, εκτός αν συμβεί κάποια συγκλονιστική ανατροπή, το ισχυρό μέτρο ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας, που έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα προσκρούσει στον φραγμό που θέτει το Βερολίνο.

Τουλάχιστον η Κομισιόν αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνώρισαν, αντιλήφθηκαν έστω και με καθυστέρηση, τις στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά που έχει μετατραπεί σε «άντρο» κερδοσκόπων. Οι μεταρρυθμίσεις είναι εξόχως αναγκαίες και θα γίνουν, ωστόσο αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω είναι τα άμεσα αποτελέσματα που θα παράξουν, διότι σε μακροπρόθεσμο στάδιο είναι βέβαιο πως θα τιθασεύσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας. Η κύρια μεταρρύθμιση αφορά στη θέσπιση ενός νέου μηχανισμού περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου, (TTF), ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Το επονομαζόμενο «δυναμικό πλαφόν», θα έχει ισχύ για τρεις μήνες και επί της ουσίας θα είναι το μεταβατικό στάδιο για την οριστική αντικατάσταση του δείκτη TTF, με ένα άλλο δείκτη τιμολόγησης του αερίου στην Ευρώπη.

Στα χαρτιά ο νέος μηχανισμός φαίνεται αρκούντως… αποτελεσματικός, αλλά αν ευσταθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να ενεργοποιείται μετά τον Μάρτιο του 2023, τότε η Ευρώπη θα έχει κάνει μια «τρύπα στο νερό», ενόψει του δύσκολου και… απειλητικού χειμώνα που έρχεται. Συναίνεση που προκύπτει βεβαίως από την ανάγκη της Γερμανίας να έχει εξασφαλισμένα αποθέματα φυσικού αερίου και γεμάτες αποθήκες, αναμένεται να υπάρξει στην πρόταση για κοινές προμήθειες αερίου από την ΕΕ.

Μεγάλη αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου

Σε κάθε περίπτωση ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα έχει ως κυρίαρχο θέμα την ατζέντα την ενεργειακή κρίση, τοποθετείται χαμηλά. Η μόνη πραγματικά αισιόδοξη «νότα» είναι η τεράστια αποκλιμάκωση που έχει γίνει στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μένει, βεβαίως να φανεί αν αυτό το άκρως θετικό «φαινόμενο» θα έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα. Έως τώρα πάντως, τα αποτελέσματα είναι… θαυμαστά.

Χθες το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Νοεμβρίου (TTF) υποχώρησε στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που «εδραζόταν» πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τα τέλη Αυγούστου, όπου η τιμή του φυσικού αερίου είχε εκτοξευθεί στα 349,9 ευρώ, έχει προκύψει μια «κολοσσιαία» πτώση που ξεπερνάει το 65%! Μέσα σε ένα μήνα, από τις 18 Σεπτεμβρίου όπου η τιμή είχε φτάσει στα 226 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει ισχυρή πτώση 40%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα