

“Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές” τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές.
Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει.
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:
• Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
• Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
• Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
• Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».
Οργισμένη αντίδραση της Κομισιόν στην κλειστή “στρόφιγγα” του Πούτιν
Υπενθυμίζεται πως, το μεσημέρι της Δευτέρας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ νωρίτερα η Gazprom είχε δηλώσει ότι σταματά τις ροές μέσω του Nord Stream 1 λόγω “τεχνικού προβλήματος”.
Από τη πλευρά της Κομισιόν ανακοινώθηκε πως “η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream, αλλά η Μόσχα επιλέγει να μην το κάνει”.
“Αν υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τον εφοδιασμό μέσω του Nord Stream 1, θα μπορούσε να βρεθεί άλλος δρόμος αν υπήρχε προθυμία, με παραδόσεις μέσω άλλων αγωγών”, σημείωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. “Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπω να συμβαίνει”, πρόσθεσε.
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου
Τη στιγμή που ο ενεργειακός “πόλεμος” Ευρώπης-Ρωσίας μαίνεται, με το Κρεμλίνο να αποδίδει την απόφασή του να κρατήσει κλειστό τον αγωγό στις κυρώσεις της Ε.Ε. και τη Γηραιά ήπειρο να ψάχνει λύσεις ενόψει χειμώνα, οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Αυτό έγινε και τη Δευτέρα, με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον χειμώνα.
Η ολλανδική τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 30%. Οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν έως και 35% προτού διαμορφωθούν σε κάτι λιγότερο από 5 λίρες ανά therm.
Οι τιμές χονδρικής ήταν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες. Υποχώρησαν απότομα την περασμένη εβδομάδα όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου γεμίζουν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Σχετικά Νέα
Ο Τραμπ θα υπογράψει διάταγμα για να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως σήμερα θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με σκοπό.
ΗΠA: Ο Τραμπ χαιρετίζει τη «μνημειώδη είδηση» της προσεχής απελευθέρωσης του Aμερικανοϊσραηλινού ομήρου
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες Κυριακή «μνημειώδη είδηση» την ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το σκάκι
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν πρόσθεσε στη λίστα των απαγορευμένων δραστηριοτήτων και το σκάκι, το.
Χούθι: Ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν στο λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης, αφού αραβόφωνος εκπρόσωπος.