Ενέργεια: Έτοιμο το προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν – Στις 18 Μαΐου η εισήγηση

Σειρά προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την προετοιμασία σε περίπτωση κατά την οποία η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο είναι σε γνώση της ΕΡΤ, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα της εργαλειοθήκης που είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο, ωστόσο θα προτείνει και βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα είναι προσωρινά και θα μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι την 1η Μαΐου 2023.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

Όσον αφορά στην «ενεργειακή διπλωματία», όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, σε προσχέδιο υπάρχει αναφορά σε ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.

Οι προτάσεις της Κομισιόν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 και 31 Μαΐου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα