

Σειρά προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για την προετοιμασία σε περίπτωση κατά την οποία η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν στις 18 Μαΐου.
Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.
Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.
Όσον αφορά στην «ενεργειακή διπλωματία», όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, σε προσχέδιο υπάρχει αναφορά σε ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου.
Οι προτάσεις της Κομισιόν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 και 31 Μαΐου.
Σχετικά Νέα
Κάγια Κάλας: «Ο Πούτιν δεν θα τολμήσει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι στην Τουρκία»
Αιχμές κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψει στην Τουρκία για.
Μεξικό: Δολοφόνησαν σε live μετάδοση μία υποψήφια δήμαρχο και 3 άτομα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης
Ένα θανατηφόρο περιστατικό που καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση, όταν μία υποψήφια δήμαρχος και τρία.
Συνάντηση Ερντογάν – Ρούτε — Bασικό θέμα στην ατζέντα οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας
Συνάντηση με τονγενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Νετανιάχου: «Ο στρατός του Ισραήλ θα μπει με όλη του την ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας τις επόμενες ημέρες»
Μετά την επιστροφή του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Ένταν Αλεξάντερ στο Ισραήλ, έπειτα από 19 μήνες.