Ενδοοικογενειακή βία: 3 σοβαρά περιστατικά σε λίγες μέρες-Πανελλαδικά η χρήση panic button

Όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛ.ΑΣ. να είναι δραματικά και για το 2023 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024 και χιλιάδες γυναίκες να έχουν ζητήσει την προστασία τους από τους κακοποιητές τους.

Τα δραματικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν πως το 2023 οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές σε όλη τη χώρα κατέγραψαν συνολικά 13.342 περιστατικά. Από αυτά, τα 9.886 θύματα ήταν γυναίκες, ενώ τα 3.456 άνδρες.

Μάλιστα, σε δύο μόλις μήνες του 2024, από την 1η Ιανουαρίου ως και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου φέτος, έχουν γίνει συνολικά 2.091 καταγγελίες. Εξ αυτών, το 1/3 (555) αφορούσε θύματα άνδρες, ενώ 1.536 ήταν οι καταγγελίες από γυναίκες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, 40 γυναίκες κάθε μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά.

Τρία περιστατικά σε λίγες μέρες
Χαρακτηριστικά, η υπόθεση που έχει σοκάρει το πανελλήνιο είναι αυτή της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου μετέβη για να ζητήσει βοήθεια και περιπολικό γιατί φοβόταν τον πρώην σύντροφό της, με τους αστυνομικούς να την αφήνουν να φύγει, μη εκτιμώντας σωστά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Λίγα λεπτά αργότερα ξεψύχησε μετά την επίθεση του κακοποιητή της, μπροστά τους.

Η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ανέδειξε τα προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ. και τον τρόπο διαχείρισης τόσο σοβαρών και ευαίσθητων υποθέσεων.

Ακόμη δύο ειδήσεις έγιναν γνωστές σήμερα, Σάββατο, ενώ δεκάδες είναι αυτές που καταγγέλθηκαν στα κανάλια.

Πήδηξε από το παράθυρο για να γλιτώσει
Μια γυναίκα από την Πάτρα πήδηξε από το παράθυρο για να γλιτώσει από τα χέρια του συντρόφου της, με το βίντεο να σοκάρει.

Όπως ανέφεραν στο OPEN και οι γείτονες που ήταν μάρτυρες, άκουσαν φασαρία, να πέφτουν πράγματα και έπιπλα να βγήκαν στο δρόμο να βοηθήσουν τη γυναίκα, την οποία είδαν ξαφνικά να πηδάει, χωρίς τα π Το θύμα βρήκε καταφύγιο στους γείτονες, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία και στο σημείο έσπευσε περιπολικό, το οποίο παρέλαβε τη γυναίκα και την μετέφερε στην ασφάλεια ενώ παράλληλα συνελήφθη και ο κακοποιητής της.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Του επιβλήθηκε η σχετική ποινή ενώ ορίστηκε από το δικαστήριο να μην πλησιάζει την γυναίκα, ωστόσο το επόμενο βράδυ επέστρεψε στο σπίτι και τότε η γυναίκα ξανακάλεσε την αστυνομία προκειμένου να τον απομακρύνουν.
Ο ίδιος βρίσκεται στα δικαστήρια της Πάτρας και ο ανακριτής και ο εισαγγελέας θα αποφασίσουν την περαιτέρω μεταχείρισή του.

Καταγγελία στους Αμπελόκηπους

Παράλληλα, μια 51χρονη πήγε στο ΑΤ Αμπελοκήπων το μεσημέρι της Παρασκευής, για να αναφέρει πως ο πρώην σύντροφός της σκοπεύει να πάει να τη βρει στο ξενοδοχείο που θα έμενε στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Η γυναίκα δεν ήθελε να υποβάλει μήνυση, οι αστυνομικοί ωστόσο σχημάτισαν δικογραφία και ενημέρωσαν τους αστυνομικούς του ΑΤ Γορτυνίας.

Στη συνέχεια, της είπαν να μην πάει στα Λαγκάδια και της βρήκαν κατάλυμα στη Δημητσάνα μέχρι να εντοπιστεί ο δράστης.

Έκαναν αναζητήσεις και μόλις πήγε στο ξενοδοχείο τον συνέλαβαν.

Τέσσερις νέες οδηγίες προς τους αστυνομικούς
Στην τελευταία υπόθεση, οι αστυνομικοί έδρασαν με βάση της οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε σε τηλεδιάσκεψη με 2.500 αστυνομικούς, ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  • Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Ακόμη, επισήμανε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα