Έναρξη λειτουργίας του ρωσικού αγωγού «Power of Siberia» στην Κίνα

Ιστορικό γεγονός για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αποτελεί έναρξη της λειτουργίας του γιγαντιαίου ρωσικού αγωγού, Power of Siberia, στη βορειοανατολική Κίνα, με τους προέδρους των δύο υπερδυνάμεων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίγνκ, να παρακολουθούν τη διαδικασία έναρξης.

Τα εγκαίνια είναι «ένα γεγονός πραγματικά ιστορικό, όχι μόνον για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά πριν από όλα για εσάς και εμένα, για την Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω video link που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση. Ο Πούτιν παρακολούθησε την τελετή των εγκαινίων από το Σότσι.

Ο αγωγός, μήκους 3.000 χιλιομέτρων, έχει καταστεί σύμβολο της στροφής του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικoνομίες της Ασίας, καθώς επιδεινώνονται οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τεράστια αποθέματα της Ρωσίας προς τι ανατολικές περιοχές κοντά στα σύνορα.

Η λειτουργία του αγωγού εντάσσεται στις προσπάθειες της Μόσχας να στραφεί προς ανατολάς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις των δυτικών που επιβλήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ανοίγει για την Ρωσία μία εν δυνάμει τεράστια αγορά εκτός της Ευρώπης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συμπίπτει με την προοπτική της έναρξης λειτουργίας δύο ακόμη αγωγών, του Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία, και του TurkStream, προς την Τουρκία και την ανατολική Ευρώπη.

«Το βήμα αυτό φέρνει την ρωσοκινεζική στρατηγική ενεργειακή συνεργασία σε νέο ποιοτικό επίπεδο και μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου, που έχει τεθεί με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με τις εισαγωγές να φθάνουν το 43% της συνολικής προσφοράς το 2018, με περίπου τα δύο-πέμπτα να φθάνουν μέσω αγωγού από Κεντρική Ασία και Μιανμάρ. Ρωσία και Κίνα ήδη συζητούν για δεύτερο αγωγό, γνωστό ως Power of Siberia 2, που θα συνδέεται μέσω των δυτικών συνόρων, μεταξύ Μογγολίας και Καζακστάν.

 

Σχετικά Νέα