Ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας – Πώς θα γίνει το lockdown

Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική και το πώς θα γίνει μίλησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Όπως τόνισε είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά.», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν  ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη.»

Τέλος , είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε ότι στην τρίτη παρενέργεια που θα εμφανιστεί το εμβόλιο αποσύρεται.

Αποκάλυψη: Γενικό lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας – Η κρίσιμη ημερομηνία που κρίνει τα πάντα

Η κυβέρνηση έλαβε αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσει την πανδημία στην Αττική και στους δήμους της Αθήνας και των προαστίων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και θα έχουν ισχύ μέχρι και την 4η Οκτωβρίου.

Σε 9 μέρες από σήμερα λοιπόν, η 30ή Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ως η ημέρα, που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, που αυτομάτως θα επιτείνουν τη διάρκεια των τρεχόντων μέτρων ή θα πάμε σε οριζόντιο lockdown.

Ο αμέσως επόμενος «πονοκέφαλος» είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι ο συνωστισμός που παρατηρείται αλλά και τα πολλά κρούσματα απειθαρχίας επιβατών, που επιβιβάζονται χωρίς μάσκα.

Αν, λοιπόν, τα παραπάνω «στραβώσουν» τότε ένα βήμα πριν το lockdown θα επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7:00 το πρωί της επόμενης.

Αν τελικά επιβληθεί το παραπάνω μέτρο, θα ισχύσει σε πρώτη φάση για 14 μέρες.

Η κυβέρνηση ανησυχεί καθώς, έρχεται ο χειμώνας, άρα θα περιοριστούν οι ανοιχτοί χώροι, που μπορούν μέχρι και σήμερα να συναθροίζονται οι πολίτες.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είχαν αξιολογηθεί από την περασμένη εβδομάδα ως ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα σε αλλοδαπούς κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και τα «φορτωμένα» επιδημιολογικά δημοτικά διαμερίσματα, όπως αυτά προέκυπταν από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Ποιες περιοχές στην Αττική είναι στο «κόκκινο»

Τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ολόκληρη η Αττική βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, οι οποίοι δίνουν έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στο Δήμο Πειραιά, στο Δήμο Κηφισιάς, αλλά και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης – Ψυχικού.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής (20/09) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 89 εντοπίζονται στην Αττική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 2.591 (17.1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα