Ένα βήμα πριν τη μείωση των επιτοκίων η Fed

Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσο του θέρους, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο… διακοπών και ξεκούρασης για τους διεθνείς επενδυτές.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη Federal Reserve, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 80% των αναλυτών αναμένει μία μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ το 10% προσβλέπει σε μία «γενναία» μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσεων.

Οι αγορές είναι έτοιμες να «αγκαλιάσουν» την πολυαναμενόμενη κίνηση της Federal Reserve, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Και το ερώτημα που απομένει πλέον, να απαντηθεί είναι κατά πόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σηματοδοτώντας τον τερματισμό του πολυετούς κύκλου σύσφιγξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, «παράθυρο» μείωσης των επιτοκίων άνοιξε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος έστειλε μήνυμα αναπροσαρμογής του βασικού επιτοκίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε μία προσπάθεια περαιτέρω θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας και τόνωσης της ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος επιτοκίων της Federal Reserve βρίσκεται στο 2,25% – 2,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα