Ένα «κοντρόλ» πίσω από όλα τα κανάλια, καταγγέλει ο Νίκος Φίλης

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

«Βλέπετε τηλεόραση; Δεν σας τρομάζει αυτή η άλλοτε πληκτική και άλλοτε βάναυση ομοιομορφία, που συχνά δίνει την εντύπωση ότι μόνο ένα ‘κοντρόλ’ υπάρχει πίσω από όλα τα κανάλια; Ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος που επί χρόνια παρέμενε σκόπιμα αρρύθμιστος γιατί ήταν μέρος του πολιτικού συστήματος που κατέρρευσε, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε δυστυχώς στα χέρια των ίδιων ή παρόμοιων αφεντικών».

Αυτό απάντησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών Νίκος Φίλης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Κατσίγιαννη για τα ΜΜΕ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ενώ σε άλλη ερώτηση για το τι θα γίνει αν μετά από εκλογές με απλή αναλογική δεν πάμε σταθερές κυβερνήσεις, απάντησε: « Τα παλαιά κόμματα έφτιαχναν εκλογικά συστήματα κομμένα και ραμμένα στο κομματικό τους συμφέρον. Η απλή αναλογική, που την κατοχύρωσή της προτείναμε στο Σύνταγμα, πρέπει να είναι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα, ανεξάρτητο συσχετισμών και σκοπιμοτήτων. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους πολίτες. Όσοι μεθοδεύουν ή ονειρεύονται συνθήκες πολιτικής κρίσης, αιτιώμενοι την απλή αναλογική, πιστεύω ότι θα διαψευσθούν. Συνεπώς μην προτρέχουμε και μη σεναριολογούμε, Εργαζόμαστε ώστε μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόγραμμα και κορμό το ΣΥΡΙΖΑ».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Φίλη:

–        Επειδή ανήκετε στην κατηγορία των πολιτικών που προτάσσουν την αρχή της διαφάνειας και τήρησης των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί προβληματική και ενδεχομένως αναποτελεσματική η διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτή φαίνεται πως διεξάγεται με όρους «οργανωτισμού», «μεταγραφολογίας» και ασύντακτων προσχωρήσεων στελεχών από άλλα πολιτικά κόμματα;

Μετά τις εκλογές χιλιάδες πολίτες ζητούν να εγγραφούν μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ. Εξέλιξη που ενισχύει την αναγκαία αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος της κοινωνίας αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αντιπολίτευσης και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε καν υποψία ιδιοτέλειας και ανταλλαγμάτων. Σε συνθήκες κρίσης των πολιτικών κομμάτων, και γενικότερα του πολιτικού συστήματος, θα ήταν λάθος να μιλάμε για «μεταγραφές». Αντιθέτως, περνάμε μια μεταβατική πολιτική περίοδο, όπου το ζητούμενο είναι η ανασύνταξη της πολιτικής στη βάση διακριτών προγραμμάτων και ιδεολογιών, και η ανταπόκρισή της στις δημοκρατικές αξίες και στα λαϊκά συμφέροντα. Δηλαδή, πολιτική με μορφή και περιεχόμενο διαφορετικό από το παραδοσιακό, ώστε να κερδίσει τις καρδιές των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Κι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πλεονέκτημα ότι σταθερά από τις εκλογές του 2012 έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των νέων· στις τελευταίες εκλογές μάλιστα με ποσοστό 37%.

–       Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν ποτέ κόμμα εξουσίας εάν δεν τον ανέβαζαν «εκλογική κατηγορία» πρώην βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας και κέρδισε συνεχείς εκλογικές μάχες, γιατί πέτυχε να εκπροσωπήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που συνετρίβη από την κρίση και καταδίκασε το παλιό κομματικό σύστημα και τη διαπλοκή. Δεν είναι οι πρώην που συγκροτούν το νέο, είναι νέα πρόσωπα με τις νέες ιδέες της Αριστεράς, ένα νέο συλλογικό υποκείμενο που κατόρθωσε τη δημοκρατική ανατροπή. Σε αυτή την πορεία εντάχθηκαν και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλων χώρων, χωρίς αυτό να αλλάζει τις κεντρικές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ.

–       Στην τελευταία σας ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης κάνατε λόγο για λάθη που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο των ΜΜΕ. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Βλέπετε τηλεόραση; Δεν σας τρομάζει αυτή η άλλοτε πληκτική και άλλοτε βάναυση ομοιομορφία, που συχνά δίνει την εντύπωση ότι μόνο ένα «κοντρόλ» υπάρχει πίσω από όλα τα κανάλια; Ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος που επί χρόνια παρέμενε σκόπιμα αρρύθμιστος γιατί ήταν μέρος του πολιτικού συστήματος που κατέρρευσε, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε δυστυχώς στα χέρια των ίδιων ή παρόμοιων αφεντικών. Και η ΕΡΤ που ορθώς ξανάνοιξε, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στο δημοκρατικό αίτημα για αντικειμενική πληροφόρηση και ποιοτική ψυχαγωγία. Αλλά αυτή η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να θέσει κανόνες, δεν νομιμοποιεί την αδίστακτη κομματική παρέμβαση της κυβέρνησης ΝΔ και τη συνεργασία της με τη διαπλοκή. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα ατολμίας, όπως η υποχώρηση στην αξίωση της Εκκλησίας να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα, η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζαν τη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα και θα διευκόλυναν τη ζωή των πολιτών, η αντίφαση να μιλάει κανείς για την αναγκαία αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτοχρόνως να υπογράφει συμφωνίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και σε όλα αυτά μπορεί κανείς να συνυπολογίσει τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών, που προκαλούσαν οι μνημονιακές πολιτικές.

–       Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην θέση για μη αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας πως η «απλή αναλογική ήρθε για να μείνει». Αν όμως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά από εθνικές εκλογές δεν οδηγήσουν σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση» τότε τι? Θα πάμε σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ  ή σε επαναληπτικές κάλπες;

Ακριβώς τα ερωτήματά σας αποκαλύπτουν τη ρίζα του λάθους που επί τόσα χρόνια ταλαιπωρούσε την πολιτική ζωή. Τα παλαιά κόμματα έφτιαχναν εκλογικά συστήματα κομμένα και ραμμένα στο κομματικό τους συμφέρον. Η απλή αναλογική, που την κατοχύρωσή της προτείναμε στο Σύνταγμα, πρέπει να είναι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα, ανεξάρτητο συσχετισμών και σκοπιμοτήτων. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους πολίτες. Όσοι μεθοδεύουν ή ονειρεύονται συνθήκες πολιτικής κρίσης, αιτιώμενοι την απλή αναλογική, πιστεύω ότι θα διαψευσθούν. Συνεπώς μην προτρέχουμε και μη σεναριολογούμε, Εργαζόμαστε ώστε μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόγραμμα και κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

–       Εν όψει της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιμένει να ανοίξει τα χαρτιά του ο Κ. Μητσοτάκης ή να καταθέσει δική του πρόταση? Αν ναι προς ποια κατεύθυνση εφόσον δεν επιμείνει στην υποψηφιότητα του Π. Παυλόπουλου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πριν τις εκλογές την εκ νέου υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος άσκησε τα προεδρικά του καθήκοντα με προσήλωση στο συνταγματικό του ρόλο. Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να διευκρινίσει τη δική του άποψη. Η πρόταση που επέβαλε η ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση και οδηγεί στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με σχετική πλειοψηφία από τη Βουλή, δείχνει μια στενή κομματική οπτική που υπονομεύει τον υπερκομματικό θεσμό της Προεδρίας.

–       Στην υπόθεση Νοβάρτις, που επίσης κατέχει δεσπόζουσα θέση στην επικαιρότητα, θεωρείτε πως έγιναν λάθος χειρισμοί που εξέθεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και έδωσαν την ευκαιρία στη Ν.Δ να προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής;

Η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής από τη ΝΔ, είναι παντελώς αβάσιμη και έγινε ως αντιπερισπασμός προκειμένου να παρεμποδιστεί η διερεύνηση του σκανδάλου Νοβάρτις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ μιλάει για σκευωρία, ενώ το σκάνδαλο Νοβάρτις είναι διεθνές. Συνεπώς δεν ήταν κάποιοι «λάθος χειρισμοί» που έδωσαν την αφορμή στη ΝΔ. Ήταν επιλογή της ο αποπροσανατολισμός από την έρευνα του σκανδάλου. Μέχρι στιγμής, η λειτουργία της προανακριτικής δεν δείχνει ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις για παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου.

–        Πως κρίνετε την έως τώρα πολιτική της γαλάζιας διακυβέρνησης;

Η ΝΔ εξελέγη με το σύνθημα της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης. Το φορολογικό νομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός δείχνουν ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ενίσχυση των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, με αποτέλεσμα να απογοητεύει τόσο τη μεσαία όσο και τις λαϊκές τάξεις. Προεκλογικά μιλούσε για ανάπτυξη 4% κατ’ έτος και τώρα προβλέπει 2,8% για το 2020. Το προεκλογικό λοιπόν αφήγημα για την οικονομία δεν επιβεβαιώνεται.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ επικεντρώνει την πολιτική της στο θέμα «νόμος και τάξη». Δεν πρόκειται για την αναγκαία μέριμνα του κράτους να ανταποκρίνεται στο δικαίωμα του πολίτη για ασφάλεια στην καθημερινή του ζωή. Αντιθέτως, εκτυλίσσεται μια εκστρατεία εκφοβισμού και αστυνόμευσης, σε βάρος κυρίως της νεολαίας. Αναζωπυρώνεται η κρατική καταστολή ως προειδοποίηση εναντίον όσων πολιτών τολμήσουν να αντισταθούν στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Μιλούσε επίσης για… αρίστους! Τους απόλαυσε όλο το πανελλήνιο! Η γαλάζια διακυβέρνηση στιγματίζεται από αδίστακτο κομματισμό, μια επιστροφή στο κράτος της Δεξιάς, όπως φαίνεται καθημερινά με το διορισμό άσχετων προσώπων, που το μόνο προσόν τους είναι η κομματική τους ιδιότητα, στις διοικήσεις νοσοκομείων και άλλων οργανισμών. Βασική επίσης επιδίωξη της γαλάζιας διακυβέρνησης είναι οι ανατροπές στο κράτος πρόνοιας, με αιχμή τις επικουρικές συντάξεις. Είναι προφανές, ότι ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει σε μια περίοδο χάριτος, στηριζόμενος στη θηριώδη υποστήριξη του μιντιακού συστήματος.

Την ίδια ώρα η κοινωνία είναι κουρασμένη από την κρίση, ενώ ο νεοσυντηρητισμός, έστω ασταθώς, δείχνει να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ευρώπη και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Αυτή η πραγματικότητα όμως είναι ρευστή. Το τελευταίο διάστημα πρωτόγνωρες λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον των ανισοτήτων και της λιτότητας σημειώθηκαν σε πολλές χώρες, διαψεύδοντας τη μακαριότητα των απανταχού της Γης συντηρητικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Θα αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση; Δεν θα συνειδητοποιήσουν οι πολίτες την απειλή που αντιπροσωπεύει για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά τους η πολιτική της κυβέρνησης που είναι μίγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, εθνικισμού και ακροδεξιάς ρητορικής;

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το προσφυγικό αποτελεί μια ακόμα διάψευση σε σχέση με την αδίστακτη και δημαγωγική προεκλογική πολιτική της και ενεργοποιεί αμφισβητήσεις στα δεξιά της. Παρά λοιπόν τη δημοσκοπική άνεση του κ. Μητσοτάκη, στο κοινωνικό υπέδαφος συνωστίζονται πολλές αιτίες κοινωνικής δυσαρέσκειας, ακόμα και για λάθος λόγους, που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα παλιότερα. Κι εδώ αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος μιας προγραμματικής και κινηματικής αντιπολίτευσης, που θα προσδώσει δημοκρατική προοπτική στις ανησυχίες των πολιτών και θα επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της κυβερνητικής αλλαγής.

Αυτό για το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εγκαθιδρυθεί ως ένας από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος, προϋποθέτει μια ικανότητα κυβερνητικής αποτίμησης της θητείας του και επαναδιατύπωσης του προγράμματός του μακριά πλέον από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς.

Σχετικά Νέα