Ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στις 125 ΤΟΜΥ

Ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο επίσκεψης του σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τόνισε ότι, εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται στις ΤΟΜΥ, εδραιώνεται μια νέα κουλτούρα στο Σύστημα Υγείας, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην παρέμβαση στην κοινότητα.

Ο κ. Ξανθός απέδωσε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μη κάλυψη των θέσεων των οικογενειακών γιατρών και στην έλλειψη κτιρίων για τη στέγαση των ΤΟΜΥ. Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, το χαρακτήρισε ως διαχρονικό δομικό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου για πρώτη φορά υπήρξε -όπως είπε- πολιτική βούληση. Ο κ. Ξανθός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ στη Μαρτίου, στην Τούμπα και στη Νικόπολη, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με θέμα : «Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Προοδευτική απάντηση στις ανισότητες στην υγεία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Π.Ζάννας» στο Ολύμπιον.

«Είδαμε στο Κέντρο Υγείας και στην ΤΟΜΥ της Μαρτίου πολύ φιλόδοξα προγράμματα οδοντιατρικής, πρόληψης για τη στοματική υγεία στα παιδιά, παρέμβασης των μαιών και διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης οικογενειακού προγραμματισμού, ψυχοπροφυλακτικής, προετοιμασίας για τη μητρότητα. Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται πλέον σε επίπεδο κοινότητας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι είναι πραγματικά ένα νέο μοντέλο, το οποίο αναπτύσσεται σιγά-σιγά στη χώρα και το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε διαχρονικά στο σύστημα υγείας, το οποίο ήταν όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολύ νοσοκομειοκεντρικό. Για πρώτη φορά προσπαθούμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη συστηματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των πολιτών, στην έμφαση στον εμβολιασμό στους προσυμπτωματικούς ελέγχους, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση των αναγκών υγείας των ανθρώπων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση της λειτουργίας του συνόλου των ΤΟΜΥ, επισήμανε ότι αυτό αποτελεί συνάρτηση δύο κρίσιμων παραγόντων, της μη κάλυψης των θέσεων των οικογενειακών γιατρών και της έλλειψης κτιρίων. Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις οικογενειακών γιατρών, κυρίως γιατί έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών της χώρας λόγω της μετανάστευσης επιστημόνων. Παράλληλα επισήμανε ότι στο αμέσως στο επόμενο διάστημα θα γίνει η τρίτη προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς.

«Προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας. Νομίζω ότι τα μισθολογικά στάνταρντ είναι αξιοπρεπή και προσπαθούμε κυρίως να πείσουμε τους νέους γιατρούς ότι αυτό είναι ένα μοντέλο στο οποίο επενδύει η πολιτεία, έχει προοπτική, έχει βιωσιμότητα. Δεν είναι μια παρέμβαση η οποία θα μείνει μετέωρη μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος. Υπάρχει διασφαλισμένη και ομαλή χρηματοδότηση στη συνέχεια και από εθνικούς πόρους. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη δυσκολία που έχει σχέση με τα κτίρια. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βρούμε δημόσια ει δυνατόν, αλλά αν δεν είναι αυτό δυνατόν ακόμα και ιδιωτικά κτίρια, και να τα διαμορφώσουμε κατάλληλα. Αναγκαστικά πήγαμε σε κάποιες περιπτώσεις σε μια συστέγαση Τοπικών Μονάδων και Κέντρων Υγείας. Προσπαθούμε αυτό να το ξεπεράσουμε, γιατί όντως αυτές οι δομές θέλουμε να είναι αποκεντρωμένες, να είναι αυτό που λέμε πολυϊατρεία της γειτονιάς, να είναι κοντά στον πολίτη να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και κυρίως να έχουν αυτή την εξωστρέφεια που είπαμε και τη φιλοσοφία της παρέμβασης στην κοινότητα».

Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας νέων ΤΟΜΥ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, είπε ότι υπάρχει επανασχεδιασμός της 4ης ΥΠΕ, ότι θα λειτουργήσουν δύο νέες ΤΟΜΥ (στην Τούμπα και στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου) και ότι θα γίνει μεταστέγαση της ΤΟΜΥ που στεγάζεται τώρα στη Μαρτίου σε ένα νέο αυτόνομο κτίριο .

«Κάνουμε μία προσπάθεια ειδικά για την ΤΟΜΥ-Κέντρο Υγείας της Μαρτίου, να μεταφέρουμε το ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα άλλο χώρο αρκετά μακριά από το κέντρο υγείας. Να ενσωματωθεί και αυτό και να στεγάζεται και να παρέχει τις υπηρεσίες του μαζί με τα υπόλοιπα εργαστήρια και τις υπόλοιπες δομές που λειτουργούν ήδη στο Κέντρο Υγείας» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαφθορά στο χώρο υγείας, ανάφερε ότι η διαφθορά στο χώρο υγείας και συνολικά στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση είναι ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα στη χώρα.

«Τια πρώτη φορά υπήρξε, κατά την άποψή μου, ισχυρή πολιτική βούληση αυτά τα φαινόμενα, οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις να αντιμετωπιστούν, να υπάρξει διερεύνηση με θεσμικό τρόπο και από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, γιατί οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς. Το θέμα είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες είτε υπηρεσιακών στελεχών είτε παραγόντων είτε βεβαίως πολιτικών προσώπων. Η διερεύνηση είναι το ένα θέμα και το δεύτερο θέμα είναι οι θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, το να υπάρξει δηλαδή ένα νέο πλαίσιο εξυγίανσης, το οποίο να μην επιτρέπει τη διαιώνιση αυτών των προβλημάτων. Ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι σε αυτό το πεδίο έχουμε κάνει αρκετά βήματα» επισήμανε ο κ.Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στον τομέα της πολιτικής φαρμάκου για πρώτη φορά στη χώρα υπάρχει ένα σύστημα όπου καταρχήν προηγείται η κλινική αξιολόγηση για τα νέα φάρμακα που έρχονται, δηλαδή γίνεται η αξιολόγηση δηλαδή της προστιθέμενης θεραπευτικής τους αξίας και του οφέλους που μπορούν να δώσουν στον ασθενή σε σχέση με προηγούμενες θεραπείες. Παράλληλα ανέφερε ότι προηγείται διαπραγμάτευση της τιμής τους.

«Δεν μπαίνει κανένα φάρμακο στη χώρα, δεν αποζημιώνεται, αν δεν προηγηθεί μια τιμή η οποία να είναι βιώσιμη και προσιτή για το σύστημα υγείας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο κενό το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα και το οποίο καλύπτεται. Και φυσικά υπάρχει και ένα νέο σύστημα συνταγογράφησης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχει ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το οποίο διασφαλίζει ότι πραγματικά θα παίρνουν τα φάρμακα αυτοί που τα χρειάζονται όσο ακριβά και αν είναι. Θα τα παίρνουν με ένα εγγυημένο και δωρεάν τρόπο, ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και στον τομέα των προμηθειών. Έχουμε ένα σύστημα με την ενιαία κεντρική αρχή προμηθειών, ένα σύστημα κεντρικοποιημένης διαχείρισης των προμηθειών των νοσοκομείων. Αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να αρχίζουμε να έχουμε κεντρικούς διαγωνισμούς, να πετύχουμε πιο συμφέρουσες τιμές με αυτόν τον τρόπο και μαζί με άλλες παρεμβάσεις νοικοκυρέματος που έχουν γίνει στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο, έχουμε καταφέρει πραγματικά να υπάρχει μια δημοσιονομική εξυγίανση στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία πια δεν παράγουν χρέη, αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές και κυρίως προς τους εργαζόμενους για το υπερωριακό έργο το οποίο παρέχουν» πρόσθεσε ο κ.Ξανθός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα