Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα είναι ικανή να αυξήσει δραματικά τον ατομικό κίνδυνο προδιαβήτη, μια κατάσταση που συνήθως προηγείται της εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς, ένα άτομο που πίνει καθημερινά ένα κουτάκι αναψκτικό με ζάχαρη έχει 46% αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη. Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν το αναψυκτικό είναι διαίτης.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 14 ετών για σχεδόν 1.700 μεσήλικες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Framingham Heart Study. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη ή προδιαβήτη στην αρχή της μελέτης και ανέφεραν την ποσότητα των αναψυκτικών που έπιναν. Όσοι ανέφεραν την υψηλότερη ποσότητα αναψυκτικών με ζάχαρη, έξι κουτάκια την εβδομάδα κατά μέσο όρο, είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε όταν οι ειδικοί έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως άλλες διατροφικές πηγές ζάχαρης και πόσο σωματικό λίπος είχε κάθε άτομο. Αλλά και πάλι τα αναψυκτικά αναλογούσαν σε αύξηση του κινδύνου κατά 27%.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να παραμορφώσει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο. Τα κύτταρα χρειάζονται ινσουλίνη για να μετατρέψουν την γλυκόζη σε ενέργεια. Αλλά η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό μπορεί να εκθέσει τα κύτταρα σε μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης» εξηγεί η ερευνήτρια Νίκολα Μακ Κέον.
Τα διαρκώς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με την πάροδο του χρόνου προκαλούν δυσλειτουργία στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Μόλις αυτή εδραιωθεί, η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται σε επίπεδα καταστροφικά για κάθε μείζον σύστημα του οργανισμού μας.
«Ο διαβήτης είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, αφού σημαίνει ότι το άτομο έχει υψηλή γλυκόζη, ένδειξη αντίστασης στην ινσουλίνη, χωρίς απαραίτητα να έχει εκδηλωθεί η νόσος» σύμφωνα με την ερευνήτρια. Η Ντέινα Αντιμόλαμ, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Οστικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή «Icahn» του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη σχολιάζει ότι, «ένα κουτί αναψυκτικό μπορεί να περιέχει και έως 18 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη γι΄ αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ τι πίνουμε και πως τα ροφήματα έχουν θερμίδες».
Σχετικά Νέα
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.
-
Αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής το παθητικό κάπνισμα
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο.