Εμβολιασμός εφήβων: Τι κρύβει η απόφαση της Επιτροπής – Πώς θα “σώσουν” την κοινότητα

Ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, με γονική συναίνεση, άνοιξε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού.

Τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.

Με τη δυνατότητα εμβολιασμού και των εφήβων, εκτιμάται πως θα επιτευχθεί τελικά ανοσία σε ποσοστό 80% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ένας στόχος που αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρος, κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, αλλά και των μη ικανοποιητικών ποσοστών εμβολιασμού στις ηλικίες κάτω των εξήντα ετών. Επιπλέον, θεωρείται κρίσιμο για τον έλεγχο της διασποράς, η επιστροφή στα σχολεία με εφήβους που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Τι οδήγησε στην απόφαση

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε η σκέψη να δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων, που με τη σειρά τους συμβάλουν στη μετάδοση. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να μεταδίδεται όλο και περισσότερο και τα κρούσματα στην Ελλάδα να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, ο εμβολιασμός και των εφήβων φαινόταν πως ήταν το επόμενο βήμα.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς των νόσων, δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία, ένα ποσοστό που αγγίζει το 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες 31%, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα.

“Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους” τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Το θέμα της ασφάλειας

Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που ήδη το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μία πολυκεντρική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.

Μέχρι τις 21/6, είχαν γίνει 8.000.000 δόσεις σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και σε 6.000.000 παιδιά είχαν δοθεί και οι δυο δόσεις του εμβολιασμού. Καταγράφηκαν σε αυτό τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμών, 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

“Απαιτείται, επομένως, συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις, όπως αυτή που αναφέρθηκε, δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων, όπως συμπεραίνουν και οι ερευνητές που δημοσίευσαν την προαναφερθείσα μελέτη” είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα