Εμβολιασμοί: Εκπνέει η προθεσμία για τους 60 ετών και άνω – Τι αναμένεται

Στενεύει ο «κλοιός» για όσους πολίτες είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν ακόμη κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, με την προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Κυριακή (16 Ιανουαρίου) ενώ από τη Δευτέρα θα καλούνται να «σκάσουν» ένα 50άρι. Το πρόστιμο για αυτό τον μήνα είναι μισό, ενώ από τον Φεβρουάριο και για κάθε μήνα που ακολουθεί όσοι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένουν «αθωράκιστοι» έναντι του ιού θα πληρώνουν 100 ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ: «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 16 Ιανουαρίου, θα δουν πρόστιμο 50 ευρώ (σ.σ. γιατί είναι ο μισός μήνας) και 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για να μην επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο, θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

Βέβαια, από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού εξαιρούνται οι πολίτες που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου.

Συγκεκριμένα:

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
Διαγνωσµένη αλλεργία
Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
Ιστορικό θροµβοπενίας
Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας
Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Πάντως, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αύξησε αισθητά τα ραντεβού, αφού από τη στιγμή της ανακοίνωσης για τα διοικητικά πρόστιμα έκλεισαν ραντεβού 1η δόσης 180.000 άνθρωποι και συνολικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνάει το 90%, όπως έγινε γνωστό προ ημερών.

Την ίδια στιγμή, στο «τραπέζι» βρίσκεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους 50+, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς γενικότερα, χθες13 Ιανουαρίου έγιναν 83.736, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 18.179.878.

Με τουλάχιστον μία δόση έχουν «θωρακιστεί» 7.590.111 άτομα, ενώ τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει 7.149.515 πολίτες. Με αναμνηστική δόση έχουν εμβολιαστεί 4.161.784 άτομα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα