

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Βρετανία ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών, την ώρα που το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Brexit προστίθεται στην εξίσωση της σύνθετης διαδικασίας, με το Λονδίνο να εξετάζει ήδη ειδικά μέτρα.
Όπως γράφει ο Guardian, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν παραχθεί στις Βρυξέλλες, σχεδιάζεται να μεταφερθούν και με στρατιωτικά αεροσκάφη, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα λιμάνια, οι οποίες ενδέχεται να προκληθούν από την αλυσίδα επιπτώσεων που θα επιφέρει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο τέλος του έτους.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι Υγείας και Άμυνας επιβεβαίωσαν στον Observer ότι μεγάλες ποσότητες θα μεταφερθούν από αέρος από την 1η Ιανουαρίου εάν οι οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες δίοδοι υπόκεινται σε – ευρέως αναμενόμενες – καθυστερήσεις μετά την Πρωτοχρονιά.
Αρμόδιοι από το υπουργείο Υγείας αλλά και τα κλιμάκια των υπευθύνων στρατιωτικών σχεδιασμών πραγματοποίησαν συναντήσεις με την task force της κυβέρνησης για το θέμα του εμβολιασμού, προκειμένου να συζητήσουν της λεπτομέρειες του σχεδίου.
«Θα το πράξουμε αν κριθεί αναγκαίο. Η περίπτωση των αεροσκαφών έχει συζητηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά μια πηγή με γνώση της κατάστασης.
Όπως σχολιάζει ο Guardian, πρόκειται για κίνηση που μαρτυρά ότι το Λονδίνο διαβλέπει σημαντικές «αναταραχές» όσον αφορά τις μεταφορές σε λιμάνια και πολιτικά αεροδρόμια, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit. Και, όπως προσθέτει, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει οι συνθήκες αυτές να καθυστερήσουν τους εμβολιασμούς.
Τα εμβόλια θα φθάσουν τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της, η εθνικής αρχής Υγείας (ΝHS). Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, με τη χώρα να γίνεται το πρώτο κράτος της Δύσης που θα διεξαγάγει μαζικούς εμβολιασμούς.
«Τελευταία ζαριά»
Σήμερα, Κυριακή, Βρυξέλλες και Λονδίνο πραγματοποιούν την ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση της χρυσής τομές. Σε μια κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφεραν πως το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι πιθανό, εάν οι διαφωνίες στα τρία ακανθώδη ζητήματα, της διακυβέρνησης, της αλιείας και των όρων ανταγωνισμού, δεν επιλυθούν.
«Είναι η τελευταία ρίψη των ζαριών», είπε μια βρετανική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής για το Brexit εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ θα δείξουν εάν μια νέα εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
Οι περισσότεροι από τους υπουργούς του Μπόρις Τζόνσον είναι πρόθυμοι να τον στηρίξουν εάν αποφασίσει ότι μια συμφωνία δεν συμφέρει τη Βρετανία, έγραψαν οι Times, αναφέροντας πως 13 υπουργοί, περιλαμβανομένων οκτώ που αντιτίθετο στο Brexit, επιβεβαίωσαν ότι θα το κάνουν.
Πηγή: Guardian, Observer, Reuters
Σχετικά Νέα
Νότια Κορέα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επωφελή συμφωνία
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ-σου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι.
Η Βενεζουέλα κατηγορεί το Ελ Σαλβαδόρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρόσαψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή» στον.
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.