

Η Βουλγαρία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Στόικο Κατσάροφ, η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει περίπου 13 εκατ. δόσεις στο πλαίσιο του συστήματος εφοδιασμού της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους και με βάση αυτό το σχεδιασμό σκοπεύει να βοηθήσει τις γειτονικές της χώρες.
Όπως είπε, η Βουλγαρία σχεδιάζει να προσφέρει περίπου 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 στους γείτονές της στα Βαλκάνια.
«Η ιδέα είναι να διανεμηθιύν έως και 150.000 δόσεις στις γειτονικές μας χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κατσάροφ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Σόφια έχει λάβει αιτήματα από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.
«Οι ανάγκες μας καλύπτονται πλήρως, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μείνει η Βουλγαρία χωρίς εμβόλια», είπε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Κατσάροφ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει απάντηση την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς ακριβώς πρέπει να προχωρήσει η χώρα και εάν θα μπορούσε να δωρίσει ή να πουλήσει τις δόσεις.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να δωρίσει ως επί το πλείστον εμβόλια της AstraZeneca, κυρίως λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για αυτά στο εσωτερικό της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Σόφια σκοπεύει να δωρίσει ένα σημαντικό ποσό δόσεων στη Βόρεια Μακεδονία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το βέτο της Βουλγαρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τα Σκόπια.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (22/4).
ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/4) τον διορισμό του κ. Iαν.
Φιντέλ Κάστρο: «Τι ακριβώς έχει λύσει ο καπιταλισμός;»
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας, ήταν γνωστός για τις μακροσκελείς.
Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει μια Καθολική Εκκλησία «χωρίς περιορισμούς» αλλά και και διχασμένη – Τα επόμενα βήματα του Βατικανού
Ένας θεσμός όπως η Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών.