Εμβόλια: Το ράλι των εμβολιασμών και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Με γοργούς ρυθμούς οικοδομείται στη χώρα το τείχος ανοσίας κατά του νέου κορωνοϊού μέσω των εμβολιασμών, οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, έχουν πλέον σπάσει το όριο των 4.000.000 δόσεων.

Επιπλέον, όπως ανέφερε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η ηλικιακή ομάδα 40 – 44 ετών θα μπορεί να επιλέξει από τον Ιούνιο διαφορετικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια από τον Ιούλιο.

Τι ισχύει για εγκύους και παιδιά

Σε ό,τι αφορά τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι στιγμής η σύσταση είναι κάνουν εμβόλιο mRNA.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η σύσταση αυτή θα αλλάξει σε κάποιες μέρες και θα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο.

Σχετικά με το αν μπορεί κάποιος να κάνει άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στην δεύτερη δόση, είπε: «Θα απαντήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά η σύσταση του ΠΟΥ είναι πως η δεύτερη δόση πρέπει να είναι το ίδιο εμβόλιο με την πρώτη».

Ως προς τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 χρονών, είπε ότι υπάρχει πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί όταν υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ.

Βήμα βήμα προς την κανονικότητα

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα έχει πλέον μπει για τα καλά σε τροχιά ταχύρρυθμου ανοίγματος δραστηριοτήτων μετά το πολύμηνο lockdown.

Ειδικότερα, από το Σάββατο άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, τα μεγάλα καταστήματα θα μπορούν να δέχονται ταυτόχρονα περισσότερους πελάτες, αφού μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Ωστόσο, διατηρούνται τα ραντεβού για τις αγορές μας καθώς, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται προς το παρόν σημαντικό καθώς μειώνει αποτελεσματικά τον συγχρωτισμό.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία από Δευτέρα

Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε δια ζώσης λειτουργία επιστρέφουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Το self test για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητο για όλους.

Ειδικότερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα