Εμπειρογνώμονες: Ο ΠΟΥ πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι λιγότερο ισχυρός και υποχρηματοδοτημένος, ενώ πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να έχει στη διάθεσή του πόρους που θα τον καταστήσουν πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τον ΠΟΥ και την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία της COVID-19.

«Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ανταποκριθεί ταχύτερα και καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, εκ των προέδρων του πάνελ των εμπειρογνωμόνων, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης της επιτροπής.

«Πραγματικά πιστεύω ότι ο ΠΟΥ μπορεί να μεταρρυθμιστεί», δήλωσε η ίδια.

«Κίνα και ΠΟΥ θα μπορούσαν να είχαν δράσει ταχύτερα»
Στη δεύτερη αναφορά της, η ομάδα εμπειρογνωμόνων σημειώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει ταχύτερα στην αρχή της επιδημίας.

η ομάδα εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αρχική χρονολογία της πρώτης φάσης της επιδημίας, διαπιστώνεται ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει ταχύτερη δράση βάσει των πρώτων ενδείξεων».

«Είναι σαφές για την ανεξάρτητη Ομάδα ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά από τις τοπικές και εθνικές κινεζικές αρχές τον Ιανουάριο», αναφέρει.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης τη βραδύτητα του ΠΟΥ να συγκαλέσει την επιτροπή του έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας και τις επιφυλάξεις του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε σαφώς γιατί δεν συνεδρίασε πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε γιατί δεν μπόρεσε αμέσως να συμφωνήσει στη δήλωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα» γράφουν. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για μια επιδημία.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα τέλη του 2019, ο ΠΟΥ επικρίθηκε έντονα σε σχέση με την απάντησή του, καθυστερώντας κυρίως να συστήσει τη χρήση μάσκας. Κυρίως, κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν εξαιρετικά εφησυχασμένος με την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, και ότι καθυστέρησε να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιας υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα