Εμφύλιος στη Λιβύη: Ένα βήμα πιο κοντά στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία

Πιο κοντά προς τη στρατιωτική στήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης φέρεται να βρίσκεται η Τουρκία, μετά και την κατάθεση της συμφωνίας των δύο πλευρών ατην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Πέραν του καθορισμού των θαλάσσιων «συνόρων», η διμερής συμφωνία προβλέπει και την άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας, σε ενδεχόμενο αίτημα της Τρίπολης για την παροχή στρατιωτικής συνδρομής.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επέρχεται εν μέσω της κορύφωσης του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, με τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να πολιορκούν την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, Άγκυρα και GNA υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου.

Μάλιστα, η Τουρκία έχει ήδη αποστείλει τη σχετική συμφωνία και στα Ηνωμένα Έθνη, αναμένοντας την έγκρισή της.

«Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει καθοριστεί το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η σχετική ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο στρατηγός Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έδωσε εντολή για την έναρξη της τελικής επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται στα χέρια της GNA.

Η τελευταία, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα και ορισμένα τμήματα στα δυτικά, τυγχάνει της επίσημης αναγνώρισης του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης τελεί υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ.

Πάντως, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη – προς υποστήριξη της GNA – έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ενδεικτικά, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Ούτκου Τσακίροζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε «ανήσυχος», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Σχετικά Νέα