Εμφάνιση Σάφα μέσω συμφωνίας με τους Γερμανούς για “ναυπήγηση πολεμικών πλοίων”

Ο Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος εμφανίστηκε το 2010 ως ο άνθρωπος που θα “σώσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”, εξακολουθεί να είναι το “κλειδί” για να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες . Αυτό τουλάχιστον λένε όσοι όλη αυτή τη δεκαετία παρακολουθούν την υπόθεση.

Ο Σάφα έχει στα χέρια του δικαστικές αποφάσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και τώρα επανεμφανίζεται μέσω μιας συμφωνίας που υπέγραψε με το γερμανικό όμιλο Lürssen. Ανακοινώθηκε η συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία του Σάφα German Naval Yards Kiel, για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

Όλη η ανακοίνωση των δύο εταιρειών που ίσως να δρομολογήσει εξελίξεις για τον Σκαραμαγκά:

Ο Όμιλος Lürssen προτίθεται να δημιουργήσει μια μακρόχρονη συνεργασία στην ναυπήγηση πολεμικών σκαφών με την εταιρεία German Naval Yards Kiel. Για τον σκοπό αυτό τα δύο μέρη θα συνεισφέρουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες σε σκάφη επιφανείας για αμυντικές και ναυτικές εφαρμογές σε μια κοινή εταιρεία, με επικεφαλής τον Όμιλο Lürssen, που εδρεύει στη Βρέμη. Ο αντικειμενικός σκοπός του συνδυασμού είναι η βελτίωση της δομής της Γερμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας  και της βιωσιμότητάς της. Αυτή την εβδομάδα, οι δύο οικογένειες που κατέχουν τις μετοχές έθεσαν με επιτυχία τα θεμέλια για μια οριστική συμφωνία (υπό την μορφή σύμβασης) για την δημιουργία της κοινής εταιρείας.  Ο προτεινόμενος συνδυασμός υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου συγχωνεύσεων.

Ο συνδυασμός ικανοποιεί το αίτημα του Γερμανικού Δημόσιου για την δημιουργία βιομηχανικών δομών που θα εγγυώνται αξιόπιστη εγχώρια διαθεσιμότητα και αποτελεσματική δομή κόστους. Εκτός από την κατασκευή πολύ καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων πολεμικών σκαφών, το εγχείρημα περιλαμβάνει την λειτουργική ακεραιότητα τέτοιων σκαφών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Η πρόσφατη κατάταξη,  από την Γερμανική κυβέρνηση, του κλάδου της ναυπηγικής βιομηχανίας ως γερμανικής «βασικής τεχνολογίας» στο πλαίσιο του αναθεωρημένου «εγγράφου στρατηγικής για την ενίσχυση της Γερμανικής βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας» υποστηρίζει το εν λόγω αίτημα. Η ενίσχυση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας πολεμικών πλοίων μέσω μιας συνδυασμένης οντότητας μεταξύ Lürssen και German Naval Yards Kiel ικανοποιεί αυτούς τους στόχους και περαιτέρω αυξάνει την ικανότητα των ναυπηγείων της Βόρειας Γερμανίας και της εγχώριας εφοδιαστικής βιομηχανίας της ναυτιλίας να ανταγωνίζονται επιτυχώς σε παγκόσμια κλίμακα.

Η γερμανική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον Συντονιστή Ναυτιλίας, Norbert Brackmann, MdB, συμμετείχε στη διαδικασία από τα πρώτα στάδια της. Ο κύριος Brackmann, παρακολούθησε και με την εμπειρία του υποστήριξε ουσιαστικά τη διαδικασία.

Ο Iskandar Safa, Διευθύνων Σύμβουλος της Privinvest Holding SAL, της μητρικής εταιρείας της the German Naval Yards Kiel GmbH, δήλωσε σχετικά με το εν λόγω στρατηγικό ορόσημο: «Η ενοποίηση στη Γερμανία έχει καθυστερήσει πολύ. Η Γερμανία διαθέτει ναυπηγεία πρώτης κατηγορίας και εξαιρετικές τεχνολογίες. Ωστόσο, οι πελάτες μας απαιτούν συνεργάτες με επαρκή κλίμακα και δυνατότητες για την εκπλήρωση μεγάλης κλίμακας παραγγελιών στρατηγικής σημασίας. Οι πελάτες μας μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα εάν οι εγχώριοι φορείς ενωθούν. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σήμερα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον εταίρο μας, τον Όμιλο Lürssen».

Ο Friedrich Luerssen, μέτοχος του Ομίλου Lürssen, θεωρεί τη στρατηγική συμφωνία ως σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της ναυτικής βιομηχανίας της Γερμανίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενοποίηση των [στρατιωτικών] ναυπηγείων μας έχει σημαντική στρατηγική αξία και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους στο μέλλον. Επιδιώκουμε αυτό το βήμα με σκοπό να παρέχουμε στον εθνικό πελάτη [γερμανικό δημόσιο] μία πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσφορά για την προμήθεια και συντήρηση υψηλής ποιότητας ναυτικών μονάδων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό μαζί την ομάδα των υψηλής εξειδίκευσης και προσηλωμένων στον στόχο εργαζομένων μας. Με αυτό το στρατηγικό σχέδιο, θέλουμε επίσης να συμβάλλουμε ενεργά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τις θέσεις εργασίας και τις τεχνολογικές δυνατότητες της εθνικής βιομηχανίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο μας εταίρο και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε τα επόμενα απαραίτητα βήματα για να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη στρατηγική ενοποίησης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα