ΕΜΑ: Τα εμβόλια περιορίζουν την μετάδοση του κορωνοϊού

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν μειώνουν απλώς τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό και τη θνησιμότητα, άλλα ακόμα και τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, καθώς το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από προκαταρκτικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί, η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής, αφενός διότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες.

Σημειώνεται ότι από ανάλυση δεδομένων σε μελέτη του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και της εταιρείας Pfizer, φάνηκε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech περιορίζει τη λοίμωξη, στα ασυμπτωματικά περιστατικά κατά 89,4% και στα συμπτωματικά περιστατικά κατά 93,7%.

Έρευνα του Sheba Medical Center του Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνει ότι μεταξύ των 7.214 μελών του υγειονομικού προσωπικού που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο, παρατηρήθηκε 85% μείωση των συμπτωματικών περιστατικών COVID-19 εντός διαστήματος 15 έως 28 ημερών, με συνολική μείωση των λοιμώξεων κατά 75%, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών περιστατικών που διαγνώσθηκαν με τεστ.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία έχει βρεθεί ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη δόση, σύμφωνα με ανάλυση των κλινικών δοκιμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα