Ελβετικό βέτο στην αποστολή πυρομαχικών από την Γερμανία στην Ουκρανία

Η ουδέτερη Ελβετία άσκησε βέτο στην αποστολή των πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής, που χρησιμοποιούνται στα αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard που στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα την πρώτη της παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις μετά από εβδομάδες πιέσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να το πράξει.

Η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) επιβεβαίωσε αναφορά του SRF ότι είχε εμποδίσει τη Γερμανία να στείλει πυρομαχικά για τα Gepard στην Ουκρανία.

Η SECO έλαβε δύο αιτήματα από τη Γερμανία για να μεταφέρει στην Ουκρανία πυρομαχικά που είχε λάβει προηγουμένως από την Ελβετία. Το ένα αφορούσε πυρομαχικά 35 χιλιοστών για το άρμα Gepard. Το άλλο αφορούσε πυρομαχικά 12,7 χιλιοστών, είπε η υπηρεσία.

«Και τα δύο ερωτήματα από τη Γερμανία σχετικά με το εάν τα πυρομαχικά που ελήφθησαν από την Ελβετία μπορεί να μεταφερθούν στην Ουκρανία απαντήθηκαν αρνητικά σε σχέση με την ελβετική ουδετερότητα και τα υποχρεωτικά κριτήρια απόρριψης της ελβετικής νομοθεσίας για το πολεμικό υλικό», ανέφερε η SECO.

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στην τιμωρία της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει πει ότι η ουδετερότητά της δεν επιτρέπει την παροχή όπλων για χρήση σε ζώνες συγκρούσεων.

Τον περασμένο μήνα απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για όπλα για να βοηθήσει τη γειτονική Ουκρανία, και απαιτεί συνολικά από τις χώρες να δηλώσουν ότι δεν θα επανεξάγουν πολεμικό υλικό χωρίς άδεια.

 

Πηγή: Reuters