Ελβετία: Η πανδημία σβήνει τη λάμψη των μετρητών

Ενώ τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν το κυρίαρχο μέσο πληρωμών στην Ελβετία, η πανδημία έστρεψε πολλούς στο «πλαστικό χρήμα» αλλά και σε εφαρμογές ψηφιακών πληρωμών προκειμένου να πραγματοποιούν τις καθημερινές συναλλαγές τους. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που επικαλείται έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank), τα μετρητά παραμένουν ο βασιλιάς των πληρωμών στη χώρα, ωστόσο η χρήση τους έχει αρχίσει να περιορίζεται. Περίπου το 43% των εφάπαξ πληρωμών σε σούπερ μάρκετ αλλά και σε εστιατόρια πραγματοποιείται ακόμη με μετρητά, ωστόσο φαίνεται πως το πιο προσφιλές μέσο πληρωμών έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό κινούνταν στα επίπεδα του 70% σε προηγούμενη έρευνα της τράπεζας το 2017. «Κρίνοντας από τον αριθμό των συναλλαγών, τα μετρητά συνεχίζουν να αποτελούν το πιο συχνό μέσο πληρωμών για τους Ελβετούς», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Swiss National Bank, Fritz Zurbruegg. «Συγκρίνοντας με το 2017, η χρήση του έχει μειωθεί σημαντικά. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτήν τη μετάβαση από συναλλαγές με μετρητά σε συναλλαγές χωρίς μετρητά». Βάσει των τελευταίων στοιχείων, πλέον το 1/3 των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω χρεωστικών καρτών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ήταν της τάξεως του 22%. Παράλληλα και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες έχουν αρχίσει να αποτελούν ένα πιο διαδεδομένο μέσο πληρωμών, γεγονός που οφείλεται και στην άνοδο των ανέπαφων συναλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο μεταξύ, μέσω των εφαρμογών ψηφιακής πληρωμής, όπως το Twint και το Paypal, πραγματοποιείται το 5% των συναλλαγών στην Ελβετία, όταν το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό κινούνταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. «Πλέον οι πληρωμές χωρίς μετρητά θεωρούνται τουλάχιστον έως έναν βαθμό πιο εύκολες στη χρήση σε σχέση με τα μετρητά», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της τράπεζας, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 2020. Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής οφείλεται και στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές πληρώνουν είτε με πλαστικό χρήμα είτε με τη χρήση κάποιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Βέβαια, παρά τη στροφή των Ελβετών σε εναλλακτικά μέσα πληρωμών, ο αριθμός των μετρητών που είναι σε κυκλοφορία σημειώνει άνοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας, κάτι τέτοιο δείχνει πως οι Ελβετοί στρέφονται στην αποταμίευση μετρητών. Περίπου το 70% του πληθυσμού διατηρεί μετρητά σε χώρο του σπιτιού ή σε κάποια θυρίδα ασφαλείας, ενώ το 77% έχει στην κατοχή του 1.000 ελβετικά φράγκα για να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα έξοδα ή για να έχει κάποιο μακροπρόθεσμο αποθεματικό. Οπως αναφέρει στην έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν παράγοντα για τις αλλαγές στις μεθόδους πληρωμών, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επηρεάστηκαν άμεσα από αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν τα έξυπνα κινητά ως μέσο πληρωμής, ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι, και ως έναν πιο ασφαλή και πιο βολικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων. Η τάση αναμένεται μάλιστα να ενταθεί και να συνεχιστεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Trading Platforms, μέσα στο 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια θα φτάσει στο 1,5 δισ. άτομα. Το 2020, οπότε εκδηλώθηκε η πανδημία, οι πληρωμές μέσω κινητού ήταν η πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδος συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, με μερίδιο αγοράς 21,5%. Μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Trading Platforms, τα «ψηφιακά πορτοφόλια» θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλή και οι πληρωμές μέσω κινητού θα αντιπροσωπεύουν το 1/3 (33,4%) όλων των συναλλαγών POS παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα