Ελβετία: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο ή το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Ο φαρμακευτικός όμιλος εταιρεία Roche, με έδρα τη Βασιλεία, μπορεί να ξεκινήσει, χάρη σε μια ταχεία διαδικασία, άμεσα την τελική και αποφασιστική φάση δοκιμών στις ΗΠΑ, ώστε να πάρει έγκριση για ένα φάρμακο κατά των ανοσολογικών αντιδράσεων το κορονοϊού. Αυτό μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία, διότι οι υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι συχνή αιτία θανάτου για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Η παράκαμψη των κλινικών δοκιμαστικών φάσεων είναι δυνατή μόνο επειδή το φάρμακο είχε αρχικά αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και έχει ήδη εγκριθεί ως τέτοιο. Η Roche πρέπει τώρα μόνο να αποδείξει ότι το φάρμακο δρα επίσης και σε άτομα προσβληθέντα με κορωνοϊό. Πάνω στην απελπισία τους, οι Κινέζοι νοσοκομειακοί γιατροί χρησιμοποίησαν με επιτυχία το φάρμακο αυτό ως τελευταία επιλογή στον αγώνα για την επιβίωση των ασθενών με κορωνοϊό. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Roche, Σέβεριν Σβαν, είπε σχετικά στην ελβετική τηλεόραση (SRF): «Είμαστε τώρα σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές σε όλο τον κόσμο για να διαθέσουμε το φάρμακο σε ασθενείς και εκτός Κίνας».

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βέρνης μαζί με δύο κινεζικά Ινστιτούτα κάνουν έρευνα για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορονοϊού και όχι φαρμάκου. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές στη Βέρνη πίστεψαν ότι το βρήκαν τελικά. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χορήγησε σε μια Γερμανίδα δημοσιογράφο τηλεοπτικού δικτύου άδεια πρόσβασης να δει τα αποτελέσματα. Μερικές μέρες αργότερα, η δημοσιογράφος χαρακτηρίστηκε ύποπτη για κορωνοϊό και ολόκληρη η ερευνητική ομάδα έπρεπε να τεθεί επίσης σε καραντίνα. Η έρευνα αυτή για το εμβόλιο επαναλαμβάνεται στη Βέρνη από την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της έρευνας Μάρτιν Μπάχμαν εξακολουθεί να πιστεύει ότι: «Αν οι επόμενες μέρες είναι επιτυχείς, θα μπορέσουμε να παράγουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα σε έξι μήνες».

Οι ερευνητές της Βέρνης δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μόνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη. Ο ανοσολόγος της Βασιλείας Πέτερ Μπούρκχαρντ δοκιμάζει ήδη το εμβόλιό του σε ζώα, σύμφωνα με την (ελβετική) εφημερίδα «Tages-Anzeiger». Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε ένα δισ. ευρώ σε ερευνητική ομάδα της γερμανικής πόλης Τίπινγκεν για να αγοράσει το εμβόλιο όταν ανακαλυφθεί, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας («Welt am Sonntag»).

Η νευρικότητα είναι κατανοητή: Όποιος διαθέσει πρώτος στην αγορά θεραπευτικό μέσο κατά του κορωνοϊού θα κερδίσει εκατομμύρια, αφού τα αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια θα σώσουν αμέτρητες ζωές κατά τον επιδημιολόγο Μαρσέλ Σαλατέ (Marcel Salathé) του Πολυτεχνείου (ETH) της Λωζάνης: «Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένα εμβόλιο, διότι με αυτό θα τους προστατέψουμε όλους και μπορούμε να σταματήσουμε το χάος»

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή Swissmedic πιστεύει προφανώς στην προσεχή επιτυχία των ερευνών, αφού σε πολύ πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη συζητούσε για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης θεραπευτικών μέσων κατά του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα