ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έρχονται νέες επενδύσεις – Πού θα διοχετευτούν τα κεφάλαια από το ομόλογο

«Εθνικός Πρωταθλητής» είναι το μότο με το οποίο η διοίκηση θέλει να χαρακτηρίζει την εταιρεία, μιας και το εξαγωγικό αποτύπωμα και η συνολική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητα μεγάλο.

Γράφει ο Βάιος Κρόκος

Ο λόγος για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία σε σχετική εκδήλωση Τύπου παρουσίασε τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τους στρατηγικούς στόχους της επόμενης μέρας.

Όλα αυτά και ενώ σήμερα Τετάρτη 10/11 ξεκινούν οι εγγραφές των επενδυτών στην έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου, 7ετούς διάρκειας και ύψους έως 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του ομίλου από τα παραπάνω κεφάλαια, τα 154 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην επαναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ομίλου, 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, ενώ 30 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την αγορά εκτάσεων για logistics – αποθηκευτικούς χώρους.

Για το τελευταίο, στη τελική φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Ομίλου για την απόκτηση οικοπέδων στη περιοχή των Οινοφύτων, καθώς η αυξανόμενη δυναμική δημιουργούν νέες ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι – όπως επισημάνθηκε – θα είναι για ιδία χρήση.

Εξωστρέφεια και ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία

Ο όμιλος διακρίνεται για τον εξαγωγικό του χαρακτήρα καθώς πουλά προϊόντα σε πάνω από 2.500 πελάτες σε πάνω από 100 χώρες με τον κύκλο εργασιών από πωλήσεις εκτός Ελλάδας να αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 91% του συνολικού κύκλου εργασιών για τη χρήση 2020.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IΟΒΕ), κατά την τριετία 2018-2020 οι εξαγωγές του Ομίλου αντιστοιχούσαν στο 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της Ελλάδος και οι επενδύσεις αυτού στο 5,6% των επενδύσεων του κλάδου της μεταποίησης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός – όπως αναφέρει η ίδια μελέτη – πως για τη χρήση του 2020 οι εξαγωγές του Ομίλου από την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μερίδιο 6,7% των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων, το 45,2% των εξαγωγών του κλάδου των βασικών μετάλλων.

Διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση με 17 εργοστασιακές μονάδες σε τέσσερεις χώρες και οι επενδύσεις για τη χρήση του 2020 αποτέλεσαν το 5,4% των επενδύσεων της μεταποίησης, και σχεδόν το 50% του κλάδου των βασικών μετάλλων σε έρευνα και τεχνολογία με στόχο την καινοτομία και την πρωτοπορία.

Οι συνολικές επενδύσεις την τελευταία τριετία διαμορφώνονται (2018-20) στα 336 εκατ. ευρώ!

Στη χρήση 2020 ο όμιλος παρουσίασε έσοδα 2,02 δισ. και καθαρά κέρδη 29,5 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα είναι ενθαρρυντική και για το επόμενο διάστημα καθώς το α’ εξάμηνο του 2021 ο τζίρος διαμορφώθηκε στο 1,3 δις ευρώ. με αυξημένα τα EBITDA κατά 25,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεισφορά της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέγραψαν επίσης κατά τη χθεσινή εκδήλωση ο κ. Νικόλαος Καραμπατέας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Elval, Τομέα Έλασης Αλουμινίου Elvalhalcor και ο κ. Σπύρος Κοκκόλης, Οικονομικός Διευθυντής, ElvalHalcor.

Πλεονεκτήματα

Μεταξύ άλλων, οι ίδιοι αναφέρθηκαν και σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της αγοράς.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές μετάλλων ο Όμιλος διατηρεί τη πολιτική «pass through», μετακυλώντας την στο πελάτη.

Στο ίδιο μοτίβο, η άνοδος των τιμών ενέργειας δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο για τον Όμιλο καθώς περνά με ευκολία στο πελάτη, μιας και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Από την άλλη πλευρά, η διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και πελατών (ενέργεια, κατασκευές, συσκευασίες λιανεμπόριο και άλλους κλάδους) αποτελεί εχέγγυο ομαλότητας σε ενδεχόμενη «αναταραχή» σε κάποιο κλάδο ή συγκεκριμένη αγορά

Σημαντικό στοιχείο επίσης, όπως ανέδειξε η διοίκηση, είναι το γεγονός ότι ο όμιλος πέτυχε να αποφύγει την επιβολή δασμών στην αμερικανική αγορά – σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές από την Ε.Ε – διατηρώντας έτσι τα υψηλά περιθώρια κέρδους που προκύπτουν από τη σημαντική αγορά των ΗΠΑ.

Νέες προοπτικές

Πέρυσι με την εγκατάσταση του νέου θερμού έλαστρου, η δυναμικότητα του Ομίλου αυξήθηκε στις 360 χιλιάδες τόνους.

Με το νέο διετές επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο ψυχρό έλαστρο και τη νέα γραμμή βαφής, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στις 520 χιλιάδες τόνους.

Πρακτικά στο τομέα του αλουμινίου, με τις νέες επενδύσεις το εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ γίνεται το δεύτερο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα θερμής έλασης στην Ευρώπη.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι το γεγονός πως η παγκόσμια τάση για βιώσιμη ανάπτυξη και οι σύγχρονες ανάγκες που δημιουργούνται συνάδουν με τα χαρακτηριστικά χαλκού και αλουμινίου, τα οποία ανακυκλώνονται διαρκώς σε αντίθεση με τα πλαστικά ή άλλες πρώτες ύλες.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και στο τομέα του χαλκού ο οποίος αυξάνεται συνεχώς κατά 10% σε ετήσια βάση καθώς αναμένονται οι ίδιοι θετικοί ρυθμοί και τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται, πως η ΧΑΛΚΟΡ συνιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη.

Η αυξανόμενη ζήτηση του χαλκού σε τηλεπικοινωνίες ή ιδιαίτερα – στις μέρες μας – στο τομέα της ηλεκτροκίνησης δημιουργούν επίσης σημαντικές προοπτικές.

Τέλος, αναφορικά με το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς, η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο Χρηματιστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 17η Νοεμβρίου 2021. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το επιδιωκόμενο εύρος απόδοσης για την έκδοση κινείται μεταξύ 2,4% έως 2,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα