ΕΛΠΕ: Αντισταθμίστηκε η επίπτωση του Covid-19 – Πώς επηρεάζεται η αγορά

Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 44 εκατ. ευρώ (+18%), EBITDA 128 εκατ. ευρώ (+4%), αύξηση εξαγωγών κατά 27% και συνολικές πωλήσεις 3,9 εκατ. ΜΤ (+9%) ανακοίνωσε ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΛΠΕ-2,39% για το α’ τρίμηνο του 2020, σε ένα περιβάλλον διύλισης που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και επηρεάστηκε από την πανδημία Covid-19.

Για τον όμιλο, οι βελτιωμένες επιδόσεις των διυλιστηρίων και της λιανικής εμπορίας, αλλά και η αριστοποίηση εφοδιασμού, αντιστάθμισαν την αρνητική επίπτωση της τιμολόγησης αργού και ενδιαμέσων πρώτων υλών, καθώς και των μειωμένων πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς.

Το διυλιστήριο Ασπροπύργου ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο πλήρες τρίμηνο σε λειτουργία ΙΜΟ, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό της αγοράς και διαθέτοντας όλους τους τύπους προϊόντων, με ουσιαστική διαφοροποίηση στο μίγμα κατεργασίας αργών και προσαρμογές σε λειτουργία και κεφάλαιο κίνησης.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΑ Αποτελέσματα, η μεγάλη μείωση των τιμών αργού και προϊόντων, κατά 50% περίπου μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, είχε ως αποτέλεσμα οι ζημιές από αποτίμηση αποθεμάτων να ανέλθουν στα 540 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα στα-341 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, η επίπτωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ο όμιλος δεν είχε προχωρήσει σε πρόγραμμα διαχείρισης αποθεμάτων, ήδη από το δ’ τρίμηνο 2019.

Η πανδημία

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ανδρέα Σιάμισιη, παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, το γεγονός που αναμφίβολα θα καθορίσει την πορεία του 2020, είναι η πανδημία covid-19 και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Όπως προσθέτει, “ήδη στις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, έχουμε δει πρωτόγνωρες αλλαγές στα διεθνή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις τιμές. Η εξέλιξη της κρίσης θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά τον τουρισμό που αφορά περισσότερο και τις αγορές που εφοδιάζουμε. Ο όμιλος ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που έλαβε σχετικά μέτρα, επιτυγχάνοντας την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του, με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην πρόκληση για μετάβαση σε ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Παράλληλα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε δράσεις συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και τη στήριξη ευπαθών ομάδων, που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο».

Υπενθυμίζεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2019 ο όμιλος αξιοποίησε τη θετική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για την ενίσχυση του ισολογισμού του, προχωρώντας στη διεθνή ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας σημαντικά την ταμειακή του ρευστότητα. Επιπλέον, με τα πρώτα σημάδια της κρίσης προχώρησε σε περαιτέρω ισχυροποίηση της δανειακής του επάρκειας, με νέες πιστωτικές γραμμές ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση δυνατότητας έκδοσης εγγυητικών επιστολών για αγορά πρώτων υλών. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ, με το συντελεστή μόχλευσης στο 49%, κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης των διεθνών τιμών.

Στο 40% η μείωση στα καύσιμα κίνησης τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ οι διεθνείς εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου έχουν επηρεάσει την ελληνική αγορά καυσίμων, με τη μείωση στα καύσιμα κίνησης κατά τη διάρκεια του Απριλίου να εκτιμάται στο 40% περίπου.

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων υποχώρησε κατά 4%, στους 1,7 εκατ. ΜΤ, με την κατανάλωση για καύσιμα κίνησης να καταγράφει αντίστοιχη μείωση, λόγω επίπτωσης κορωνοϊού στην κατανάλωση τον Μάρτιο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την ενίσχυση της ζήτησης τον Μάρτιο λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις, κινήθηκε επίσης πτωτικά, συνολικά για το α’ τρίμηνο κατά 6%, λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Μείωση ζήτησης, κατά 18%, κατέγραψε η αδασμολόγητη αγορά στους 681 χιλ. τόνους. Η πτωτική τάση του α’ τριμήνου αναμένεται να ενταθεί στο β’ τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς τιμές αργού κινήθηκαν πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ τριμήνου, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση τον Μάρτιο, καθώς κλιμακώθηκε η επίπτωση από την κρίση λόγω κορωνοϊού και την αδυναμία του ΟΠΕΚ+ να καταλήξει έγκαιρα σε συμφωνία παράτασης μείωσης παραγωγής αργού, με τις τιμές του Brent να διαμορφώνονται στα $50/bbl κατά μέσο όρο για το τρίμηνο, ενώ τον Μάρτιο ανήλθαν στα $32/bbl, τα χαμηλότερα επίπεδα από το α’ τρίμηνο 2016.

Το δολάριο ενισχύθηκε επιπλέον σε σχέση με το ευρώ, αντανακλώντας τις διεθνείς μακροοικονομικές εξελίξεις, με την ισοτιμία έναντι του ευρώ στο 1,10 κατά μέσο όρο για το τρίμηνο. Τα περιθώρια των λευκών προϊόντων υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω αναιμικής ζήτησης, ενώ σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν τα περιθώρια του μαζούτ υψηλού θείου από τα ιστορικά χαμηλά του δ’ τριμήνου 2019. Το διαφορικό Brent- Urals, ενισχύθηκε σημαντικά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών, με θετικό αντίκτυπο στα ενδεικτικά περιθώρια. Τα παραπάνω οδήγησαν τα περιθώρια για διυλιστήρια τύπου FCC στα $3,8/bbl, ενώ τα περιθώρια Hydrocracking κυμάνθηκαν στα $5,2/bbl.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα